Berekening van een nieuw voorschot, hoe komen ‘ze’ erbij!

Heeft u dat nou ook dat u zich wel eens afvraagt hoe of het nu precies zit?

Ik bedoel: bij de afrekening van het energiebedrijf krijgt u minstens €100,00 of meer terug en nog presteert het bedrijf het zo te berekenen u iedere maand 4 euro extra als voorschot zou moeten betalen.

Ik begrijp dat nooit zo goed, 12 maanden x €4 is op mijn zakjapanner nog steeds 48 euro. De rekenfunctie op m’n smarty geeft overigens dezelfde uitkomst😉. Als ik mijn maandbedrag laat staan op het bedrag waarmee ik ’t afgelopen jaar die 100 euro terugkreeg en de prijs van energie* zou zoveel stijgen dat ik 4 euro extra moet betalen dan krijg ik toch in een volgend jaar opnieuw zo’n slordige 100 euro terug? Waarom?

Kijk ’t is niet dat een energiebedrijf nu zoveel rente betaalt dat u er rijk van wordt, dat u, zoals in mijn voorbeeld die €4,00 met liefde overmaakt. Rekenen kunnen ze bij het energiebedrijf behoorlijk goed, tot zelfs wanneer de gasprijs is gewijzigd en de bij verschillende prijzen gebruikte energie, dat kan ik allemaal herleiden en dat gaat over het algemeen goed maar de berekening van een nieuw voorschot?

Ik begrijp het niet helemaal, u wel?

* persoonlijk denk ‘k niet dat de energieprijs zelf zoveel zal stijgen, ’t is meer dat de energiebelasting omhoog zal gaan en da’s politiek. Maar da’s mijn mening hè, dat u niet denkt dat ik voorkennis heb.

4 thoughts on “Berekening van een nieuw voorschot, hoe komen ‘ze’ erbij!

 1. Meer door minder schreef:

  Misschien is het wel psychologisch, zoiets als “mensen denken positiever over ons als ze geld terug krijgen”
  Hoeveel KW hebben jullie 12 panelen tot nu toe opgewekt dit jaar?

 2. Ilse schreef:

  ik vind het op zich niet zo raar, omdat de gasprijs stijgt, door vooral een stijging van de belasting op gas. dus daar is iedereen meer geld aan kwijt. daarbij is het afgelopen jaar een uitzonderlijk zachte winter geweest, waardoor je minder gas hebt gebruikt. als er dan rekening wordt gehouden met meer belasting en een koudere winter, zit je al snel op 150 euro.

 3. Willem schreef:

  Godfried Bomans schreef in een van zijn verhalen dat er zaken zijn in dit leven die je pas in het hiernamaals duidelijk zullen worden. Ik heb me er onderhand bij neergelegd dat de wijze waarop energiebedrijven de voorschotten berekenen daar een voortbeeld van is. Heb talloze keren getracht systeem te vinden in hun werkwijze, maar ben er tot nu toe niet achter gekomen wat dat is. Toen we drie jaar geleden zonnepanelen installeerden en vergeten waren het maandbedrag aan te passen, kregen we rond €800 terug en nog presteerden ze het om het maandbedrag te verhogen. Als we niet zelf gewijzigd hadden, hadden we het jaar erop meer dan €1000 terug moeten krijgen.
  Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat willekeur het systeem is dat gehanteerd wordt door energiebedrijven

 4. Izerina van der Linden schreef:

  Bij ons werd het voorschot vorig jaar met 15 euro verhoogd. Dat heb ik teruggedraaid naar 5 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.