Verouderd

Verouderde navigatiesystemen zijn van alle tijden.
Vroegâh al, als de mensch in het pre-digitale tijdperk op vakantie ging, kocht diezelfde mensch een wegenkaart. Eens in de zoveel jaren was het dan gebruikelijk om een nieuwe wegenkaart aan te schaffen, men wilde immers niet de weg kwijt raken, toch? Hoewel u dat kwijtraken van de weg niet al te letterlijk moet nemen.

Tegenwoordig wordt men in den vreemde de weg gewezen door smartphone of een ander digitaal systeem. En evenals papieren navigatiesystemen moeten ook digitale systemen geregeld vernieuwd worden. En waar de papieren wegenkaart voor een paar euro te vervangen was, kost de update van een digitaal systeem toch minstens het 5-voudige van de papieren versie, als het updaten al lukt.
Mijn tomtom-systeem was dusdanig verouderd dat een update niet meer mogelijk zou zijn.
Dat was bekend en het besluit was ook al genomen om een nieuwe versie aan te schaffen maar we moesten er even de gelegenheid voor vinden.
Die gelegenheid deed zich afgelopen weekend voor, de grote elektronicazaak die toch niet gek is, gaf de BTW cadeau.

Manman, wat was het een drukte van belang in die winkel: alsof alles te geef was. Rijen kooplustigen tot achterin de winkel. Het deed ons de verzuchting slaken: hadden we toch maar via het wereldwijde web gekocht!

Maar… we kunnen weer op stap zonder verdwalen en dat is met een vakantie in aantocht wel een plezierige gedachte.

 

 

 

 

2 thoughts on “Verouderd

  1. Willem schreef:

    Omdat op een gegeven moment heel Nederland mijn werkterrein was, had ik al heel snel een een navigatiesysteem. Ze kostten destijds een godsvermogen, maar waren desondanks zeer zeker de investering waard. Wat de updates van de kaarten kostten; ik weet het echt niet meer. Ze waren hooguit een aftrekpost op de omzet. In 2008 kwam er een auto met ingebouwde navigatie. Een mooi en groot scherm in het dashbord. Kortom; een plezier om te gebruiken en af te lezen. Toen ik een jaar later met pensioen ging heb ik de auto overgenomen en rijd er nog steeds met plezier in. Nog maar een fractie van wat ik tijdens mijn werkzame periode reed, maar nog altijd even gerieflijk.
    Alleen voor het mooie ingebouwde navigatiesysteem bleek dat het up-to-date houden van de kaarten jaarlijks €150 te kosten, volgens de garage. En de meest recente update was nooit verder bijgewerkt dan tot twee jaar geleden. Je reed dus altijd met twee jaar oude kaarten. Gevolg is dat ik heden ten dage met minstens 10 jaar oude karten in mijn navigatie rijd en weer vertrouw op wegenkaarten.
    Die wegenkaart heb ik wel altijd gehandhaafd, want hoe gemakkelijk een navigatie ook is, je hebt niet echt een goed overzicht en die heb je op een kaart wel. Eigenlijk is een navigatiesysteem alleen maar goed voor de laatste hooguit 5 á 10 km.

  2. Janne1950 schreef:

    Mijn man heeft een smartphone en die wijst ons de weg! Zelfs in Australië en altijd in het Nederlands. Gelukkig maar want zijn uitspraak van de Engelse woorden in niet best.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.