Maakbaar??

We zijn met z’n allen zo gewend geraakt aan het maakbare leven dat heel de wereld in een kramp schiet omdat één of ander virus z’n tentakels, als je ze ten minste zo kan noemen, uitstrekt en ons weer eens met de neus op onze sterfelijkheid drukt.

Natuurlijk, ik begrijp het verdriet van iedereen die een geliefde door het Coronavirus is kwijtgeraakt maar dat verdriet is niet anders dan wanneer iemand in uw directe omgeving is overleden aan kanker of aan zoiets banaals als ouderdom. Afgezien van het feit dat u in geval van COVID19 misschien geen afscheid hebt kunnen nemen maar datzelfde geldt voor familieleden die opa, moeder, kind of echtgenoot in een verpleeghuis niet mochten bezoeken waar zij/hij aan en in eenzaamheid is gestorven. Dat zal verschrikkelijk zijn om met die wetenschap verder te moeten leven.

Maar eigenlijk, en u hoeft het niet met me eens te zijn is heel het leven niet anders dan een dodelijke ziekte. De gezondheidszorg doet veel aan rekken en erbij blijven maar eens wint magere Hein.

Zwartgallig, zegt u? Jawel maar nog vorig jaar spraken politici van inspanningen om de gezondheidszorg betaalbaar te houden want ooooh we worden met z’n allen steeds ouder en die ‘grijze golf’ kost de samenleving enorm veel geld. Nu is er een virus dat vooral de zwakkere, lees oudere, mens te grazen neemt en nu worden zonder problemen miljarden uitgegeven om luchtvaartmaatschappijen te behouden en voor de zorg??

We applaudiseren nog maar eens.

6 thoughts on “Maakbaar??

 1. luz60 schreef:

  Mee eens!!!

 2. Janne1950 schreef:

  Helemaal mee eens!

 3. loes schreef:

  Bravo!!!

 4. Ikkelien schreef:

  Ik heb meer dan 30 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en ben vrijwilliger geweest in een verpleeghuis op een gesloten afdeling voor ouderen met dementie.
  Het verbaasde mij hoe iedereen zijn best doet om ouderen in leven te houden. Als je 97 bent, niet meer weet dat je bestaat en een zware longontsteking krijgt, waarom mag je dan niet rustig dood gaan terwijl de mensen om je heen er voor zorgen dat je geen pijn hebt en het niet benauwd hebt…
  Maar nee, je wordt vol gepompt met antibiotica en prednisolon om je weer uit bed te krijgen…
  Op mijn vragen waarom het zo gaat en wat het nut is, heeft al die jaren nooit iemand een duidelijk antwoord op kunnen geven.

 5. Izerina van der Linden schreef:

  Is het nog leven,als je 11 weken opgesloten zit in een verpleeghuis en alle dagen huilt?En dan nu een half uurtje met je vrouw de buitenlucht in “mag”.

 6. Willem schreef:

  Er is niet op tegen dat de gezondheidszorg veel doet aan ‘rekken en erbij blijven’. maar de absolute voorwaarde is dan wel dat dat de kwaliteit van het leven verhoogt. Langer leven is niet onder alle omstandigheden het doel dat de middelen heiligt. Op een menswaardige manier te mogen/kunnen sterven lijkt me veel belangrijker.
  Maar dat allemaal even terzijde; wat me stoorde aan de aanpak van de (financiële) gevolgen van de coronacrisis is dat een bedrijf als KLM bijna probleemloos staatssteun krijgt van 4 miljard en dat de zorgmedewerkers, -die zicht een slag in de rondte hebben gewerkt de afgelopen tijd voor e3en vrij schamele vergoeding-, het moeten doen met ‘applaus en waardering’ . Nu de crisis over haar (voorlopige) hoogtepunt heen is, blijft het angstvallig stil in kringen die een fatsoenlijke beloning moeten aanjagen.
  Nee, een ‘goedlopende economie’ lijkt belangrijk en goed betaalde werkers zijn van ondergeschikt belang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.