Afstand houden a.u.b.

Dat afstand houden hè, dat heb er nog wel an!

Probeert u het maar eens in een drukke winkelstraat van zeg Deventer of in m’n eigen Groningen, zelfs in Amsterdam is men druk met looproutes en andere verkeersproblemen om in het ‘nieuwe normaal’ afstand te kunnen bewaren .

Al onze binnensteden zijn niet meer dan uit de krachten gegroeide middeleeuwse durpen, of misschien aardiger gezegd nederzettingen waar in diezelfde middeleeuwen geen rekening was gehouden met eenentwintigste eeuwse drukte en virussen. Wat?

Net zo als wij ons geen voorstelling kunnen maken van de middeleeuwen hadden de mensen destijds geen idee dat 700 jaar later de mensheid nog zou bestaan.

Het motto in de middeleeuwen was: Momento mori, denk eraan dat u sterfelijk bent terwijl wij het ‘pluk de dag’ (Carpe diem) huldigen.

Ikzelf houd het liever bij het hedendaagse motto maar dan moeten we tijdelijk wel afstand behouden en dat is nog verrot moeilijk op trottoirs en fietspaden van nauwelijks een meter breed en wat te denken van onze winkelpaden.

Overal eenrichtingsverkeer, dan maar?

Wat mij betreft prima maar loop of fiets dan wel een beetje door! U hoeft niet altijd aan het begin van een opstopping te zijn.

4 thoughts on “Afstand houden a.u.b.

 1. Willem schreef:

  Carpe Diem of Memento Mori, beide motto’s deugen wel en gelijktijdig is het ook weer zo dat geen van beide je leven moet overheersen. Maar ik geef het meteen toe, als je memento mori laat overheersen dan kom je vroeg of laat terecht in de fase dat je nog chagrijnig lijkt als je (schater)lacht. Gebruik deze ingrediënten dus in je leven zoals je ze zou gebruiken in een delicaat gerecht.
  Zo, na deze filosofische uitbarsting even terug naar de werkelijkheid; afstand bewaren. Doordat er steeds meer mag en kan wordt het ook drukker en dus steeds lastiger attent te zijn op de vereiste afstand van anderhalve meter. Als je even ergens naar kijkt dan loop je al het risico dat, vaak ongewild, iemand de afstand niet meer eerbiedigt. En als je even met iemand praat sta je ook vaak, voor je er op verdacht bent, te dicht bij elkaar.
  Voor dromers wordt het steeds moeilijker om zich in de openbare ruimte te begeven, want die kunnen helemaal opgaan in hun omgeving.
  De smalle trottoirs waarover je schrijft zie ik als pleidooi om oude binnensteden maar af te breken en opnieuw op te bouwen naar de eisen van de tijd. Houdt mooi de bouw aan de gang en we worden niet meer lastig gevallen door een, in mijn ogen althans, volstrekt overbodige, instantie als monumentenzorg. Je zult mij in een vakantie of anderssoortige vrijetijdsbesteding, niet kwijlend door een historische binnenstand zien lopen om me te verlustigen aan historische panden met gesneden voegen en architraven, omlijst door guirlandes.

  • Janne1950 schreef:

   Ik kwijl er niet bij maar houd wel van historische binnensteden en van begraafplaatsen. Ook van kunst, cultuur en natuur. Ik probeer iedere dag te plukken!

   • Willem schreef:

    @Janne, mijn afkeer van instanties als monumentenzorg komen vooral uit mijn jeugd; ik ben geboren en opgegroeid in een boerderij die aangemerkt werd als monument. Hoe je erin leven moest werd allemaal door monumentenzog voorgeschreven. Je mocht goedbeschouwd niks; alles was verboden en wat wel mocht was verplicht. Zelfs binnenshuis mocht mocht je het niet echt bewoonbaar maken, door bijvoorbeeld een kamer van 80 á 100 m2, ja die was echt zo groot, in compartimenten te verdelen zodat er in ieder geval een te verwarmen ruimte overbleef. Mijn ouders werden door monumentenzorg toen behandeld alsof ze iets heel erg crimineels hadden gedaan en moesten alles weer terugbrengen in de ‘oude staat’.
    Dergelijke ervaringen hebben wel mijn kijk op monumenten bepaald en teruggebracht tot “documenteer alles goed en breek die handel af, en bepaal niet de manier van leven van de bewoners”

 2. Izerina van der Linden schreef:

  Lees net je laatste 3 blogs. Heerlijk dat je straks je dagen kunt vullen naar eigen inzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.