Zelf maken vlierbloesemsiroop!

Om heel lang van de smaak van het voorjaar te genieten, drinkt u het best een glaasje siroop van vlierbloesem. Die geur, het is van een heerlijkheid die u nergens kan kopen.

Zelf maken, dan maar?

Jawel, en het kost niet eens veel tijd!

U plukt op een droge dag een heleboel vlierbloesemschermen, schudt ze even uit om vliegjes, slakjes en ander gespuis te verwijderen, u vult een emmer met de schermen en giet er zoveel water op dat ze onder staan. U laat de schermen gerust een dag onder water staan. Een dagje langer gaat ook nog maar laat het niet te lang staan, zeg ik u door schade en schande wijs geworden.(3 etmalen is echt te lang om nog smakelijke siroop te maken)

Nog meer nodig:

  1. suiker, minimaal een kilo per liter vocht
  2. Citroenzuur, 20 gram per liter. Het schijnt ook zonder te kunnen maar zelf vind ik het drankje zomerser met een ‘zuurtje’
  3. Genoeg met kokend water schoongemaakte flessen met draaidop of beugelflessen

Om de siroop te maken, verwijdert u de bloemschermen uit het water en zeeft u het water om onzuiverheden te verwijderen. Dan brengt u het water aan de kook en lost u al roerend de suiker er in op. Als de suiker bijna is opgelost voegt u per liter 20 gram citroenzuur (of een halve uitgeperste citroen) toe en laat ook dit oplossen, ingeval van citroenzuur.
Laat het vocht niet te lang inkoken, u wilt een siroop en geen gelei.

Vul vervolgens de flessen met de siroop en sluit ze af.

Plakt u nog wel even een etiketje op de flessen šŸ¤”

3 thoughts on “Zelf maken vlierbloesemsiroop!

  1. Marie schreef:

    Lekker he. Ik maak het iets anders. Maar het resultaat is vast hetzelfde. Ik mask het met verse citroenen en kook de vlier met de citroen, daarna zeef ik het en doe de suiker et bij in met citroenzuur. Opnieuw opkoken en in brandschone flessen doen.

  2. ms schreef:

    Die maakte ik nog niet, wel al vlierbessensiroop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.