Nieuws

Ik denk veel aan vroeger tijden en dan met name de tijd dat de Spaanse griep over de wereld waarde. Dat moet toch wel een enorme paniek hebben veroorzaakt en men wist nauwelijks wat er precies gebeurde, de enige nieuwsbron was een krant en lang niet iedereen kon zich een abonnement veroorloven.

Wij worden dagelijks overspoeld met berichten over het coronavirus en daarmee maken we misschien dit virus groter dan het eigenlijk is. O, begrijpt u me goed, ik wil hiermee niet voorbij gaan aan het leed van de vele mensen die een geliefde/vriend(in)/ouder/kind of zelfs maar een vage kennis verloren door dit kleautevirus. Absoluut niet en mijn gedachten gaan uit naar iedereen die te lijden heeft van deze ziekte.

Het idee is meer dat we op de hoogte worden gehouden met updates, nieuws, pushberichten, talkshows met al dan niet zelfbenoemde deskundigen en dat is waarschijnlijk heel goed om de ernst van de situatie niet uit het oog te verliezen maar ik word er enigszins dwars van. Noem me een enfant terrible maar ik zoek vooral naar berichten waar ik wel blij van word zoals een klein nieuwtje van vandaag: de geboorte van een chimpansee, weliswaar in gevangenschap maar toch, bij Safari Park Beekse Bergen.

7 thoughts on “Nieuws

 1. Rob Alberts schreef:

  Je hebt gelijk. Een positieve grondhouding geeft meer levensvreugde.

  Stille groet,

 2. Willem schreef:

  Ja, de Spaanse griep die ruim 100 jaar geleden ons teisterde was voor iedereen een eigen probleem, of hooguit een lokaal probleem, ondanks dat die wereldwijd heerste. Zoals je opmerkt, vooral het gebrek aan (snelle) communicatiemiddelen was daar debet aan.
  Ik voel met je mee wat de ‘dwarsheid’ aangaat. Om niet te verzanden in onverschilligheid heb ik me een paar dingen voorgenomen:
  – negeer de (push)berichten op de telefoon. Ik heb ze gewoon niet geïnstalleerd.
  – kijk hooguit tweemaal daags naar een ‘coronajournaal’ op TV
  – bekijk elke dag de cartoon van Fokke en Sukke en probeer ook elke dag de cartoon van Pieter Geenen over Anton Dingeman (o.a. Trouw) te zien. Beiden zetten je aan tot nadenken en vooral relativering en er valt ook vaak iets te lachen.
  – houd je aan de alleszins zinnige overheidsregels vwb afstand houden en samenkomsten.
  – De belangrijkste tot slot: Blijf je nuchtere boerenverstand gebruiken en verval niet in juristerige haarkloverij. Ik ben onderhand tot de conclusie gekomen dat we doorgeschoten ambtenarij te danken hebben aan haarklovende juristen.

 3. AJ schreef:

  Elke dag merk je het punt waarop je merkt het is genoeg.
  Even stoppen / pauze nemen en later verder.. Daardoor houd je jezelf sterk om nog een tijd door te gaan.
  Wat zeker is, is dat het nog lang kan duren. Hoeft niet, maar houd er rekening mee.
  In zo’n fase ben je blij met elk leuk nieuws. Hoera voor een baby Chimp.
  AJ

 4. Izerina van der Linden schreef:

  Ik probeer nieuws te scheiden in feiten(al of niet waar) en emotieverhalen er om heen. Die laatste vermijd ik. Zet soms even het journaalgeluid uit.

 5. anja schreef:

  Ik weet niet om men zich er met de Spaanse Griep minder bewust van was. Mijn oma verloor haar enige zus, en uit verhalen hoorde ik dat men ook elke dag de nieuwsberichten volgden, maar ik moet er eerlijk bij zeggen, dat haar ouders rijk waren, en dus zeker een krantabonnement konden betalen.

  • Willem schreef:

   Het verdriet was er niet minder om, maar de communicatiemogelijkheden en de -snelheid was gewoon een stuk lager. EEn auto was een zeldzaamheid, en een radio ook. De kranten waren al actueel als ze twee dagen oud nieuws brachten.
   Radio was nog verre van algemeen. Allemaal zaken die de pandemie gevoelsmatig terugbrachten tot een lokaal gebeuren heb ik ermee willen zeggen. Het had weinig van doen met arm of rijk zijn.
   Bij mijn vader, of eigenlijk nog vele malen meer bij mijn opa, heeft het er ook ingehakt; als tweejarig kind verloor hij zijn moeder bij de eerste griepgolf en zijn toen net geboren zusje stierf 3 jaar later, in 1921 bij de ‘mildere’ tweede golf. Gebrek aan (medische) kennis en slechtere toegang tot de zorg zal zeker ook debet geweest zijn aak het overlijden van zijn zusje.

 6. Nans schreef:

  Qua financieel gedoe zitten we er helaas midden in, wat het noodzakelijk maakt om ermee bezig te zijn.

  Nieuwsberichten check ik 2 x per dag, maar de aanvragen voor steun / het nalopen en regelen van kosten die we kunnen schrappen moet wel doorgaan.

  Om die reden komt er ook een (grotere) moestuin. Iets wat trouwens tot nu toe fijn doorwerkt: spitten leidt af en het is fijn om op die manier ons gezin straks (hopelijk :-)) te ondersteunen.

  Niet teveel over proberen na te denken werkt het beste, maar is wel moeilijk soms als de kans aanwezig is dat je financieel de afgrond in gaat pletteren. Nou ja. We hopen er maar het beste van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.