IOU

Een jaar of wat geleden leende ik, in een crowdfundingsproject, een bedrag uit om te helpen een oude smidse om te bouwen tot yoga-studio en vorige maand is één van de obligaties terugbetaald.

Zodra ik het geld terug op de bank had, gaf ik het bijbehorende certificaat, voor voldaan getekend retour.

Heel bijzonder vond de lener, ze had al een aantal obligaties afgelost, ik was de eerste die een certificaat retourneerde.

Heel bijzonder vond ik dat nog niemand op de idee was gekomen een IOU terug te geven.

De lener, die voor het eerst met behulp van crowdfunding haar project financierde had er niet over nagedacht dat zodra er nog een schuldbetekentenis in omloop is, de houder van zo’n certificaat aanspraken kan doen gelden.

Niemand gaat er van uit dat zoiets gebeurd maar toch! Ik hoop dat ik door mijn actie de lener wakker heb geschud en dat alle certificaten die inmiddels voldaan zijn teruggegeven worden.

One thought on “IOU

  1. Willem schreef:

    Toen in 1961 mijn grootvader overleed vond mijn vader tussen zijn papieren nog een schuldbekentenis van een lening van 200 gulden, die hij omstreeks WO I had gedaan aan zijn jongste broer. Of er ooit terugbetaald was? Geen idee, maar mijn opa kennende heeft hij er waarschijnlijk nooit een cent van teruggezien. Hij had de instelling “Als ze me niet terug kunnen betalen dan zullen ze het geld wel harder nodig hebben dan ik”. En ze zeggen dan wel dat je niet aan of van familie moet lenen, maar op hun manier waren ze erg gehecht aan elkaar en stonden ook voor elkaar klaar.
    Wat ik me er nog van herinner is dat mijn vader de de schuldbekentenis uiteindelijk verscheurd heeft. Ruim 40 jaar na dato kom je daar niet mee aanzetten vond hij. Achteraf vond ik dat wel jammer, niet om het geld alsnog te innen, maar het gaf een leuk inzicht hoe de familie met elkaar omging. Dan het taalgebruik; er was nog sprake van ‘goudguldens’ die geleend werden en dat er afgelost moest worden in ‘harde guldens’ Vertrouwen in het papiergeld was er kennelijk niet echt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.