Borstel

Sinds ‘k ooit in een ‘dames’romannetje de tip las om voor mooie glanzende haren je dos dagelijks honderd keer te borstelen gebruik ‘k een borstel, sterker nog ‘k heb geeneens een kam. ‘k Ben er nog niet achter of ze bedoelden dat je dagelijks honderd keer de borstel te voorschijn moet halen om de haren glad te strijken of dat je voor ’t slapen gaan je haren met honderd borstelslagen moet bewerken. En moe’j dat laatste dan honderd keer per lok doen of mag je die slagen verdelen over het hele harige hoofd. ‘k Heb eigenlijk

besloten me daarover de kop niet te breken, ( in deze context een nogal vreemde zin ) toch is er een probleem wat me wel ‘ns grijze haren bezorgt.

Hoe hou je haarborstels schoon? ‘k Kan natuurlijk een varkensharen borstel gebruiken en die zijn misschien gewoon uit te wassen zijn maar ‘k heb een goedkopere borstel voorzien van plastic pennetjes met daarop zo’n kleurig dopje. En dan ligt er na verloop van tijd tussen de pennetjes een stoffige haren waas die niet meer weg te halen is. Al doe ‘k nog zo m’n best dagelijks de losse haren uit de borstel te borstelen, ‘k krijg ze niet goed schoon.

Maar om nou bij iedere kappersbeurt ook een nieuwe borstel aan te schaffen? Dat gaat me toch te ver.

3 thoughts on “Borstel

  1. Riet schreef:

    Met \ een satéstokje of iets degelijks’, kun je de haren er makkelijk uithalen.Riet

  2. Janne1950 schreef:

    Even in een sopje van warm water met een scheutje shampoo en dan met een kam (gewoon eentje aanschaffen) de natte haren eruit halen! Je kunt ook de pennetjes door een stuk paper duwen en iedere week het papier met de haren verwijderen! Succes!

  3. Willem schreef:

    Wat ik met je gemeen heb is dat ik ook al minstens 30 jaar geen kam meer gebruik en toch ben ik niet kaal; verre van dat. En al die tijd heb ik twee borstels, een die ik uitsluitend in de vakantie of bij een logeerpartij gebruik. Die zit permanent in mijn toilettas en eentje die in de badkamer ligt waarmee ik dagelijks mijn haardos fatsoeneer. De laatste is een varkensharen borstel, gezet in hout. De borstel maak ik eens per week schoon door deze enige tijd in een bak warm water, waaraan een scheut shampoo is toegevoegd, te mikken. Na een paar minuten is alle vuil verdwenen en de achtergebleven haren verwijder ik met een puntig voorwerp dat bij de hand is. Soms een satéprikker, soms een tandenstoker en ook een spijker kan daarvoor dienst doen. Het is maar wat voorhanden is. De borstel na afloop goed droog kloppen en op de haren wegzetten, zodat het achtergebleven vocht niet via de setting in het hout kan dringen. Na ruim 30 jaar zijn de gebruikssporen wel enigszins zichtbaar, maar zolang de borstel nog goed functioneert, zie ik weinig reden tot vervanging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.