(K)oud?

Aankomende dinsdag is ’t Zuidlaardermarkt, dat is altijd de derde dinsdag van de maand oktober en naar goed Gronings gebruik mag op die dag de kachel weer gestookt. Dat Zuidlaren een Drents durp is, doet er voor grunnigers even niet toe.

Er zijn tijden geweest dat ‘k daaromtrent heel streng in de leer was, de laatste jaren is dat anders. Bij een binnentemperatuur lager dan 18 graden gaat de kachel aan, Zuidlaardermarkt geweest of niet.

Ook dit jaar is de kachel al vanaf 1 oktober in bedrijf, ’t zal de leeftijd zijn.

4 thoughts on “(K)oud?

 1. zuinigeman.nl schreef:

  Nooit geweten. Maar wij proberen het te rekken. Onder de 18 vind ik ook te koud op mijn 31ste. Verwarming is al een aantal keren aan geweest deze maand.

 2. Izerina van der linden schreef:

  nee hoor,gewoon een flink koude maand oktober.

 3. anja schreef:

  Haha, Grunnigers die “ons” Zuidlaren als maatstaf hanteren, wanneer de kachel aan mag, ik wist dat dit een Drents gebruik was, niet dat er “over de grens” ook naar gekeken werd. En bij mij is de kachel ook al aan geweest, 16,5 graden in de woonkamer was me echt te bar.

  • Willem schreef:

   En dan te begrijpen dat de autochtone Zuidlaarders van oudsher altijd zeiden “Wij bint gien Drenten, wij bint Zuudlaorders”. Maar het belang van de paardenmarkt oversteeg de provinciegrenzen en waarschijnlijk in het verleden ook de landsgrenzen.
   Wist je dat de bijnaam voor inwoners van Zuidlaren in de rest van Drenthe “Zoeplaorders” is.
   Het gezegde dat de kachel pas aan mag na Zuidlaardermarkt ken ik, als geboren en getogen Drent, ook van huis uit, al hielden we ons er niet aan. De kookkachel stond zomer en winter aan en we leefden in de keuken. We hadden wel een ‘grote kamer’ maar dat was een kamer waar we als kind in konden spelen, en werd nooit gebruikt, zelfs niet voor visite. De kamer had dan ook een oppervlak van tegen de 100 m2 en de enige verwarmingsbron die daar aanwezig was, was een grote openhaard. Ik herinner me maar één moment dat de openhaard gebrand heeft; toen een stelletje mensen van historisch boerderijonderzoek de boerderij kwamen opmeten en graag een foto wilden van de brandende openhaard.
   En wat bij mij thuis betreft; de thermosstaat staat op 19 graden en als het daar onder komt zal de kachel wel aanslaan. Maar het huis is goed geïsoleerd, dus of de kachel al gebrand heeft? Geen idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.