De tik!

Op gevaar af dat u mij nu een kindermishandelaar noemt: ik ben niet tegen de opvoedkundige tik. Sterker nog, wat mij betreft mogen onze dienders gerust weer eens de gummiknuppel gebruiken. Het gaat dan om één tik, ik heb het niet over een heus pak rammel, dat het afgetuigde kind wekenlang op een zwembandje moet zitten om de billetjes te ontzien.

Soms kunnen, vooral kinderen, u zodanig het bloed vanonder de nagels treiteren, dat een pedagogisch verantwoorde preek schier onmogelijk lijkt. U kent het vast, dagelijks gaat het bord groente over de vloer omdat uw peuter ze niet blieft en u heeft er ook al wekenlang telkens iets opvoedkundigs over gezegd maar uw bloedje vertikt ’t behalve de drie P’s iets te eten. U heeft de preek, dat uw kleuter niet met het water uit het toilet mag spelen nu al ontelbare malen afgestoken, u gaf ze zelfs een teiltje water om mee te spelen en uw ettertje loopt u nog immer te sarren. De toiletpot is interessanter. In dergelijke gevallen pleit ik voor één ferme tik op de billen.

Wat denkt u, moet de opvoedkundige tik kunnen, of niet. De quiz op RTV-noord was in ieder geval duidelijk in het voordeel van de tik, 81 om 19 %.

2 thoughts on “De tik!

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Wauw, intrigerend dat zo’n enorme meerderheid voor de tik was zeg!

  2. Willem schreef:

    Er lijkt me niets op tegen om een corrigerende tik te geven. Het wordt pas anders als die tik ontaard in een (dagelijks) pak slaag. Daaraan kleeft op zijn minst de reuk van mishandeling.. Soms is het gewoon nodig om iets verder te gaan dan een opvoedkundige preek. Daarom verbaast me de uitslag van de enquête echt niet. Er is onderhand een beweging ontstaan die elke vorm van correctie in de opvoeding tot kindermishandeling heeft verheven. Dat lijkt me eerlijk gezegd een groter gevaar dan een corrigerende tik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.