Bizarre eisen

D’r zit toch iets flink scheef als we het hebben over hypotheekaanvragen en waar de potentiële hypotheekgever allemaal aan moet voldoen om zelfs maar in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Als iemand met een bruto jaarinkomen van €30.000 wel een huur van 800 of misschien wel meer mag betalen maar geen hypothecaire lening kan krijgen van €155.000 waarbij de gemiddelde maandlast ongeveer € 550 wordt, dan klopt er iets niet, denk ik.

Natuurlijk is het goed dat er gekeken wordt of woonlasten niet een al te groot deel van uw inkomen beslaan maar als u liever uw eigen huis steeds meer van uzelf ziet worden dan maandelijks een huisjesmelker te spekken dan is dat toch ook uw eigen beslissing.

Ik kan me goed voorstellen dat de geldwolven, geldverstrekkers heel voorzichtig zijn geworden nu ze misschien moeten gaan betalen voor het uitlenen van hun zuurverdiende centjes net als de spaarder, die ook geen fee wenst te betalen als zhij het spaargeld bij de bank parkeert.

Maar krom is het!

5 thoughts on “Bizarre eisen

 1. Willem schreef:

  ’t Is inderdaad te gek voor woorden dat beleid van de banken. Mijn zoon woont al jaren in een appartement waarvoor hij, 3 jaar geleden tenminste , rond de €900 aan huur betaalde. Toen hij naar een bank ging om te informeren wat hij aan hypotheek kon krijgen bij een maandlast van rond €750 kreeg hij vlakweg te horen dat zijn inkomen daarvoor niet toereikend was. Op zijn logische vraag hoe hij dan al jarenlang probleemloos zijn huidige huur kon betalen met dat ‘ontoereikende inkomen’ kwam het antwoord dat het de ‘policy van de bank’ was om zware inkomenseisen te stellen.
  De conclusie is duidelijk; de bank leent je alleen maar geld als ze er meer dan 100% zeker van zijn dat ze geen risico lopen. Het gezegde dat een bank je graag een paraplu leent met zonnig weer, maar die acuut terug hebben wil als begint te regenen, blijkt meer dan waar te zijn. En nog verbaast zijn dat het vertrouwen in banken steeds kleiner wordt.

 2. spaarolifantje schreef:

  Als je een huis koopt, ben je ook verantwoordelijk voor al het onderhoud en alle reparaties. Je moet gemiddeld rekenen op 1% van de woningwaarde aan onderhoud per jaar. Dus dat is nog een 1550 euro per jaar.

  Zelf hebben wij nu in de eerste twee jaar dat wij in ons eigen huis wonen overigens veel meer uitgegeven, omdat de vorige bewoners het onderhoud verwaarloosd hadden.

  Als wooneigenaar betaal je ook extra gemeentebelasting. Dit is voor een huis van 155.000 euro ongeveer 300 tot 400 euro extra vergeleken met als je een vergelijkbaar huis huurt.

  De verzekering van het huis (opstalverzekering) kost waarschijnlijk 200 euro per jaar.

  Zo kom je toch al snel op minimaal 150 euro maandelijkse kosten extra bovenop de hypotheeklasten.

  • Janne1950 schreef:

   Dan zou Willem’s zoon hetzelfde bedrag kwijt zijn (de huur was 900)

  • Willem schreef:

   Dat verhaal gaat misschien op voor een bestaand oud huis, maar geldt beslist niet voor nieuwbouwhuizen. Het is ca 50 jaar geleden dat ik mijn huis kocht en de eerste 10 jaar hadden we er nauwelijks onderhoudskosten aan. Toen we enig onderhoud kregen hadden we al lang en breed een buffer opgebouwd die de kosten meer dan dekte. En die kosten waren echt geen 10% van de prijs. Minder dan de helft ervan is reëler.
   Maar wat mij vooral stoorde aan de bank was dat mijn zoon een hypotheek vroeg met een stuk lager maandbedrag dan hij aan huur betaalde al jaren probleemloos betaalde en dat de bank daar zelfs nog niet naar wilde kijken omdat het maandbedrag ‘niet in overeenstemming was met zijn inkomen’ Te hoog!!.
   Even een vraagje uit pure nieuwsgierigheid, werk je toevallig bij een geldinstelling?

 3. José schreef:

  Daar heb je nu helemaal gelijk in! Een paar jaar geleden wilde ik de ten-naam-stelling van mijn hypotheek wijzigen. (ik was gescheiden en één hypotheekje stond op naam van mijn ex). Dit kon echter niet vanwege mijn ‘tekort’ aan inkomen!?!
  Tja….. ik betaalde) die hypotheek toch écht zelf…. en dat doe ik nog steeds…. Als ik toen doorgezet had, had ik mijn huis moeten verkopen, omdat ‘ik de hypotheek niet kon betalen’, aldus de bank. Ik betaalde toen ong. 550 euro per maand. Kon ik dan wel een huis huren? Had dat goedkoper geweest?
  Gelukkig werkte mijn ex mee, en heb ik de ten-naam-stelling niet hoeven veranderen, dus woon ik nog met plezier in mn huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.