Plastic laagje?

Oh, wat stom! Ik had het kunnen weten.

Als kind mocht ik al nooit de korst van de kaas eten en waarom dat was, werd niet uitgelegd.

Dus al m’n volwassen leven at ik lekker wel de kaaskorstjes, rebels als ‘k ben. Ik peuterde wel altijd het beschermlaagje eraf. Ja geef me iets te pielen, van een knoop in veters of borduurgaren tot een wand die van behang ontdaan moet worden, ik peuter wel en dat dus ook met kaaskorstjes om ze daarna zielsvergenoegd op te peuzelen. Kindischer spass nicht?

En ik gooide ook altijd dat laagje heel netjes in de prullenbak, jawel in de gft-bak tot ik er vorige week eens naar vroeg bij de biologische, zelfkazende boerin op de markt.

Dat laagje blijkt dus van plastic te zijn, argh!

Ik blijf heus wel af en toe een kaaskorstje eten maar ‘k moet er vanaf nu m’n hoofd bijhouden dat het plasticlaagje bij het restafval terechtkomt.

Dat moet nog wennen!

3 thoughts on “Plastic laagje?

 1. Rob Alberts schreef:

  Vreemd genoeg worden we inderdaad op de meest onverwachte plekken met plastic geconfronteerd.

  Hoe werd de kaar vroeger gemaakt vraag ik mij dan af.

  Stille groet,

 2. Dieneke schreef:

  Het is niet echt plastic het is levensmiddelen contact velig polyvynylacetaat met natuurlijk antischimmelmiddel. Of een waslaag op basis van voedselcontact velig paraffine. Paraffine is al zo’n 100 jaar inbgebruik als conservering voor kaas.

  Vroeger ging kaas in het pekelbad en werd er een waslaag om gedaan als de kaas lang houdbaar moest zijn. Kaas schimmelde toen veel meer, net zoals vele andere producten.

  De huidige coatings gaan weer stapjes verder maar moeten allemaal voldoen aan het officiële kaaskorstbedekkingsbesluit. Waarin ook staat dat de eerste 5mm van de kaas beschouwd wordt als verpakkingsmateriaal waar dat coatings materiaal en de daarin zittende stoffen zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen om de coating te conserveren mogen doordringen. (Dat wordt gecontroleerd door de overheid en de kaasproducenten, daar is een ISO methode voor) Dus het laagje er af pellen is niet voldoende om geen verpakkingsmateriaal te eten.

 3. Greet schreef:

  Er bestaat wel korstloze kaas, Remeker is een biologische natuurkorstkaas en wordt gemaakt door Van der Voort in Lunteren. Om de kazen te beschermen tegen uitdrogen en schimmel wordt de kaas ingesmeerd met ghee. Ze hebben een leuke website met uitleg enzo.
  Maar inderdaad, dat plastic of voedselveilige laagje van andere kazen, moest ik ook aan wennen om dat bij restafval te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.