Oud nieuws

Voor ’t internettijdperk konden veel burgers, boeren en andere buitenlui aan de stand van de barometer, de ringen om de zon, de windrichting, en het type bewolking soms tot op het uur voorspellen hoe het weer zich zou gedragen.

Of het nu door ’t internet komt of van de klimaatverandering datzelfde lukt heden ten dage niet meer. De weermensen weten het zelf niet eens exact, wat vandaag om 13.00 uur een accurate voorspelling is, is om 14.00 uur alweer achterhaald.

Zo dacht de chef gisteren duidelijk gehoord te hebben van een nieuwslezer dat het vandaag heel de dag zou regenen, zelf had ik vanochtend op een weer-app gezien dat het na tienen, ’t mag ook een uur eerder of later, droog zou zijn. (We spreken over het noorden van ’t land, hè, daar waar de Duitse meteorologen nauwkeuriger voorspellen dan het KNMI)

Zo bleek vandaag maar weer: het nieuws van gisteren, zelfs de weersvoorspelling, is yesterday’s news.

2 thoughts on “Oud nieuws

  1. Willem schreef:

    Een beperkte groep zal nog steeds aan de hand van wolkenbeelden, windrichting, zon- en maansranden en nog vee4l meer verschijnselen, een redelijk betrouwbare weersverwachting kunnen maken, maar door allerlei ontwikkelingen, o.a. ruimtevaart en elektronica zijn de mogelijkheden zo verbeterd dat het niet meer de moeite loont om daar op te letten. Ik vergelijk het met bijvoorbeeld een koelkast. 80 jaar geleden was dat nog een ijskast die je vullen moest met ijs om een bepaalde koelingsgraad te bereiken. De omhulling ervan had, door de dikke isolatie vaak een veelvoud aan volume van de inhoud van de ijskast zelf. Door de komst van verdampers en compressoren en verbeterde isolatiematerialen, anders gezegd, technische ontwikkelingen, hebben koel- en vrieskasten nu relatief dunne wanden en zijn het geen allesbepalende blijkvangers meer in een keuken.
    Het installeren van een weerprogramma op smartphone of computer is het bekende fluitje en daarmee kun je redelijk nauwkeurig zien wat je de komende uren te wachten staat. En langer dan een dag vooruitkijken is voor de gemiddelde particulier net zo interessant als het vlechten van een bijenkrf van stro.

  2. orriens nicole schreef:

    Mijn man mopperde ook al op buitenradar, en dat er niets van klopte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.