Dag van de migraine

Het is de dag van de migraine en net als de ziekte van de man en van dochter (bijna net als man en toch weer heel anders heeft zij fibromyalgie en nog een aantal chronische kwalen) zijn al dergelijke kwalen aan degenen die er niet aan lijden heel moeilijk uit te leggen.

Hanna Bervoets beschrijft het volgens dochter heel goed in haar boek Welkom in het rijk der zieken. Hanna omschrijft het leven met een chronische ziekte als het slepen van een los en vooral weerbarstig lichaam en dochter vond het boek een ‘feest van (h)erkenning’. Want dat gesleep met zo’n zware zak als het lijf kan zijn, is geen sinecure.

Ik heb het boek gelezen en ik heb er van geleerd dat ‘gezonde’ mensen vooral verkeerd aankijken tegen chronisch zieke mensen. Wij, en ik schaar mijzelf nu ook even onder de chronisch gezonden, hebben geen idee hoe het is om dag in dag uit te moeten leven met een lichaam dat niet kan doen wat jij graag wilt. En als er nu maar een duidelijke diagnose is gesteld dan kunnen wij, de gezonden er misschien nog iets mee, maar al die vage klachten van chronisch zieken die niet goed te duiden zijn, daar schijnen we moeite mee te hebben.

Ik wil mezelf niet vrij pleiten van onwetendheid, ik heb weliswaar geen idee hoe om te gaan met een lijf dat niet wil doen wat ik wil maar dat laat onverlet dat ik wel eens gefrustreerd raak als mensen, zoals man en dochter, telkens hun eigen grenzen overschrijden en dan vervolgens hun frustraties op mij, of anderen botvieren.

Gelukkig kan ik dat meestal goed relativeren maar soms, zoals van de week, vliegt het me aan. Daarom dank voor de reacties, ze zetten me weer eens met beide beentjes op de grond.

One thought on “Dag van de migraine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.