Overjarig vergeten

Voor ’t eerst sinds ‘k een slow cooker bezit gebruikte ik het apparaat om bonen in te koken.

Ergens in de vergetelheid lag nog een zakje adukiboontjes overjarig te worden, ja houdbaar tot maart 2018 is niet eens meer net aan de datum te noemen. Maar vooruit, de bonen zagen er nog prima uit en gebruiken als blinde vulling of weggooien kan altijd nog, dus ik zette ze in de week. Nou heeft deze soort een heel kleine boon en die zou normaal gesproken na zo’n 8 uur ruim doorweekt zijn en met nog een uurtje koken moeten ze goed gaar zijn. Normaal gesproken dan, niet deze oude bonen, ik heb ze anderhalve dag in de week gehad, wel het water tussendoor eens ververst.

Vervolgens deed ik de bonen in de slow cooker om ze te garen. Ik had bedacht dat de slow cooker vast een goedkopere optie zou zijn dan de bonen op de inductieplaat te koken en dat bleek ook wel. Na 14 uur trok ‘k de stekker uit de crockpot om de boontjes rustig in het kookwater te laten afkoelen.

Vanavond probeerde ik een handjevol bonen in een salade, dat geeft meer vulling dan alleen groen water in vaste vorm.
Gelukkig waren de bonen precies gaar genoeg om lekker te zijn.

Dat herinnerde me eraan dat ik me toch vaker in de krochten van de voorraad moet wurmen om dergelijke vergetelheidjes eerder te ontdekken.

 

4 thoughts on “Overjarig vergeten

 1. Willem schreef:

  Als ik het zo lees is een slowcooker de vervanging van ‘de achterste ring’ op de grote kookkachel van mijn moeder. Daar werden de ‘suddergerechten’, die traditioneel veel tijd nodig hadden, op gegaard. De kookkachel was brandde zomer en winter, dus de beschikbaarheid was nooit een probleem.
  Bij mij n buren zetten ze zelfs de witte kool er ’s morgens al op zodat die bij het middageten verworden was tiot een onsmakelijk uitziende smurrie van onbestemde kleur. die door het hele huis heen stonk. En dat wil wat zeggen op een boerderij met vee op stal.
  Mijn moeder was een ‘nieuwlichter’ die minder dan een uur voor het eten de witte kool pas opzette. Ik hoor het de buurvrouw nog zeggen “Henny, zo kriej de kool jao niet gaar”. De ‘ongare’ witte kool smaakte desondanks wel.

 2. betjesonnetje schreef:

  Ik kook peulvruchten het liefst in de snelkookpan. Dat gaat niet alleen sneller, maar ik vind ze op die manier ook lekkerder.
  Een ander trucje bij oude bonen is: met water aan de kook brengen en meteen weer uitzetten, dit na een uur herhalen en daarna nog eens.
  Ik eet rustig bonen die 5 of 10 jaar oud zijn, geeft niks. Een deel kiemt zelfs nog. Zolang ze maar droog bewaard zijn. Maar de week- en kooktijd is wel langer.

 3. Rob Alberts schreef:

  Adukiboontjes, ik herinner mij dat deze extra gezond zijn.

  Gedroogde bonen op de juiste manier bewaard kunnen toch niet bederven ???

  Zonnige groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.