Reparaties, niet altijd zelf doen

Gedoemd te mislukken, die nieuwe SIRE-campagne die ons oproept meer spullen te (laten) repareren.

Ik zou het graag doen hoor, de koolborsteltjes van de stofzuiger zelf vervangen, gesteld dat er in de stofzuiger nog koolborstels zitten.
Vroegâh deed mijn vader dat zelf net als een soortgelijke reparatie van de wasmachine. Een snoertje van de strijkbout was al net zo makkelijk te repareren. Een lampje in de koelkast vervangen, geen punt, hij klaarde dergelijke karweitjes.
Kom daar nu eens om: stekkers zijn vrijwel allemaal in één stuk gegoten plastiek, daar kan u niets aan doen behalve afknippen en weggooien.
Probeer maar eens een geheel uit één stuk plastic gegoten Senseo-apparaat te repareren.
Of: Dochterlief heeft een prachtige plafonniere met led verlichting, nu doet één van de ledlampjes het niet meer maar nieuw indraaien gaat niet omdat de lampjes geschakeld en ook nog eens verlijmd zijn. Probeer dat maar te repareren.
Een haperend beeldscherm of uw smart phone zelf repareren, ik zou het niet doen. Ondanks dat al uw privacy-instellingen maximaal zijn ingesteld, kan de fabrikant zien dat u heeft geprutst aan het toestel en u kunt fluiten naar de garantie.
De door u, vakkundig, gerepareerde broodrooster vergeet de getoaste boterhammen uit te werpen en veroorzaakt daarmee niet alleen verbrande toast maar een hele keukenbrand. Uw schade wordt door geen inboedelverzekering gedekt en met een beetje pech ontvangt u zelfs van de brandweer de factuur inclusief voorrijkosten.

Maar ook om andere redenen doe ik weinig aan repareren; De vorige winter bracht ik een paar laarsjes naar de schoenmaker voor nieuwe hakjes, die hakjes hadden de winter gemakkelijk overleeft maar de laarsjes niet; het leer was zo gaar dat de gaten er een week na reparatie invielen. Ik ben geen schoenmaker maar de vakman had dat toch kunnen zien aankomen? Bij deze schoenmaker kom ik dus niet meer.

Knoopjes aanzetten, een naadje vastzetten, een nieuwe rits inzetten, een mes slijpen of zelfs een kraanleertje vervangen daar draai ‘k m’n hand niet voor om maar reparaties aan elektriek, beter van niet ‘k heb namelijk geen benul hoe dat werkt.

Mocht u, naar aanleiding van een SIRE-spotje denken dat repareren van de afzuigkap dat doe ik even, bedenk dan ook dat er geen ergere stank is dan eigen roem😁

Advertentie

6 thoughts on “Reparaties, niet altijd zelf doen

 1. Willem schreef:

  Las het afgelopen weekeinde ook in de krant over de sire-campagne om vooral te repareren en vroeg me af “Vanwaar die omwenteling in denken bij de overheid”
  We herinneren ons ongetwijfeld nog een ‘wanhopige’ premier die enige jaren geleden ons aanspoorde om vooral die nieuwe auto, dat nieuwe bankstel, die verbouwing, etc. toch vooral aan te schaffen of uit te laten voeren. Allemaal om de economie draaiende te houden en te laten groeien.
  Bovendien heeft de industrie de afgelopen, pakweg 40 jaar, stelselmatig producten het licht laten zien die vrijwel onmogelijk (zelf) te repareren zijn. Als het niet is dat je er speciaal gereedschap voor nodig had, dan was het wel dat alles gelijmd was of dat de reparatie zoveel dure tijd van een vakman vroeg dat het arbeidsloon de waarde van het product ver oversteeg.
  Van huis uit ben ik gewend om dingen zelf te repareren, – opgegroeid op een boerderij!-, en pas weg te doen als het echt niet meer de moeite is om zelf te maken of einde levensduur bereikt was. aar aan de elektronica waag ik me niet meer. Elektriciteit doe ik nog steeds wel al zal ik niet meer zelf een extra groep aanleggen. Die tijd heb ik wel gehad.

  Like

 2. Ik dacht hetzelfde. Bovendien begint de generatie,die nog veel repareerde oud te worden. De regering kan beter het bedrijfsleven aansporen betere kwaliteit te leveren of weer ouderwetse zelf uit elkaar te halen onderdelen te gebruiken.

  Like

 3. Janne1950 schreef:

  ‘Mijn’ schoenmaker geeft aan wanneer het niet de moeite waard is om te repareren. Ikzelf heb nogal de neiging om steeds weer om nieuwe zolen, binnenzolen etc. te vragen, daar gaat hij dus niet altijd op in!
  Wij proberen zoveel mogelijk zelf te repareren. Zelfs een aangegoten stekker vervangen lukt!
  Lukt iets niet, dan gaan we naar een goed vakmens. Moeilijk te vinden soms maar ze zijn er echt wel!

  Like

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Ik kan de gedachte achter de campagne waarderen, maar hoe haalbaar het is? Daar heb ik ook wel vraagtekens bij.

  Like

 5. Lot schreef:

  Mijn partner is zijn hele leven al aan het repareren en oplappen maar ik hoor hem steeds vaker klagen dat het niet lukt met de huidige apparaten en ook aan de auto klussen kan soms niet meer. Heb je inderdaad speciaal gereedschap of zelfs computer voor nodig om iets uit te lezen.
  Bij de Repair Cafe’s zie je ook allemaal ouderen zitten repareren. Jongeren leren helemaal niet meer om zelf iets te repareren.

  Like

 6. Marie schreef:

  Kleding repareren doe ik en mijn schoenen laat ik repareren. Spullen die van hout zijn kan ik lijmen of op een andere manier zelf repareren. Een beetje jammer is het dat een reparatie vaak bijna duurder is dan nieuw kopen. Laatst liet ik mijn telefoon vallen. 89 euro voor een nieuw scherm😱. Mijn man vond het jammer dat ik hem had laten repareren. Iets er bij en je had een nieuwe zei hij. Maar ja……

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.