Bij naam genoemd

De novemberstorm van 1972 heeft nooit een naam gekregen maar ik herinner me deze storm nog. Dat is vooral omdat mijn ouders de dag voor de nachtelijke storm 12,5 jaar getrouwd waren dan vanwege de heftigheid waarmee die te keer ging.

Vanaf nu zal dat anders worden, we gaan het dan hebben over Helga die het dak van het huis tilde en Paulusma die ruiten liet barsten, Timofeeff sloeg 3 bomen in de straat om en door Gerrit schaarden er wel 5 vrachtauto’s.

Ik vind het wel iets hebben, om een naam te geven aan een storm want de storm die ‘k zoëven eerst noemde, daarvan hebben veel mensen niet veel weet meer maar ’t geeft wel duidelijk aan dat ‘k niet jonger wordt.

We kunnen de storm maar beter bij de naam noemen.

4 thoughts on “Bij naam genoemd

 1. G.Hilberts schreef:

  Zo ik mij herinner was dat maandag 13 november 1972 ben op mijn brommertje heelhuids op het werk aangekomen.

 2. Lot schreef:

  Ik herinner me hem ook nog goed. Destijds werkte ik op Schiphol op de afdeling onderhoud en ik moest toen een overzicht maken wat er aan reparaties werd gedaan na die storm. Duurde natuurlijk maanden voor alles gerepareerd was en de facturen binnen waren. Was een leuke klus die ik als uitzendkracht uitvoerde. Toen het vrijwel afgerond was kwam er een voorjaarsstorm die ook veel schade gaf. Maar toen ging ik net weg

 3. Ik weet het ook nog heel goed, die novemberstorm van 1972! Er zijn toen in Groningen in de wijken Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen heel wat daken van huizen afgewaaid! Misschien ook wel in de andere wijken, maar deze heb ik zelf gezien omdat ik kort erna vanuit de Billitonstraat in de Indische buurt naar Vinkhuizen fietste. In Vinkhuizen waren zelfs de muren van een gebouw in aanbouw omgewaaid!
  Ook van mijn school in Vinkhuizen was het dak deels beschadigd, waardoor lekkage optrad, rampzalig, want het was de Bibliotheek- en Documentatie Akademie en er zijn toen veel boeken beschadigd!
  Helga lijkt me een goede naam voor deze storm!

  Zullen we de sneeuwstorm van 14 februari 1979 ook een mooie naam geven? Ik stel voor om hem Pieter te noemen!

  Aaf (Zuinigaan)

 4. Willem schreef:

  In tegenstelling tot de andere reageerders heb ik geen enkele herinnering aan de beschreven novemberstorm. Weersfenomenen krijgen bij mij kennelijk weinig ruimte om zich te nestelen in mijn geheugen. Zo kan ik me van de Zeeuwse watersnoodramp van 1953 alleen maar herinneren dat ik als 9-jarig kind met mijn ouders naar de radio luisterde en dat het ook in Bruntinge (mijn geboorteplaats) hard waaide. Heb het waarschijnlijk alleen maar onthouden omdat ik de spanning van mijn ouders voelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.