Ziek of schelden

Wij, in Nederland gebruiken naast de vloeken graag ziekten als scheldwoorden of verwensingen: van kankerlijer tot autist, het is om het even. Krijg de tyfus of tering, het wordt ons allen wel eens gewenst. Kolere (verbastering van cholera) of pestpokken zijn ook bekende scheldwoorden.

Ik vind dat nogal wat, als u van dichtbij met zo’n ziekte te maken hebt gehad, en wie heeft dat niet zou ik willen vragen, dan kan een dergelijke opmerking heel diep in uw pijnpunt gaan zitten.

Het gebruik van al dergelijke scheldwoorden viel me op toen ik onlangs een historische film zag, ik geloof dat ie van Amerikaanse makelij was, waarin graag en veel gebruik werd gemaakt van het woord f.ck. Ook in de overigens leuke film Michiel de Ruyter werden scheldwoorden gebruikt waarvan ik wel bijna zeker ben dat ze in de Gouden Eeuw maar ook eeuwen later nog niet gebruikt werden.

Als er toch gescholden moet worden, kunt u vast leukere scheldwoorden verzinnen dan het gebruik van een ziekte.

Zelf probeer ik het liefst ‘zak op wieltjes’ of ‘vriendelijke vriend’ maar op nogal onvriendelijke toon of ‘lantaarnpaal’ (begint met een L, eindigt met een L en vult u zelf maar in)

6 thoughts on “Ziek of schelden

 1. Izerina van der linden schreef:

  Ooit schold de ene leerling de ander uit voor kankerteef. Nu was net mijn hond ernstig ziek. “zo eentje heb ik er thuis en die leeft niet lang meer”zei ik. De klas was doodstil en had hopelijk geleerd.

 2. Ka schreef:

  Ik wil nog wel een lu… of ku… zeggen, maar echt schelden met ziektes en al? Neh, dat zie je mij nooit doen.

 3. Greet schreef:

  Ik vind de tirades van de Kapitein van Kuifje erg leuk, Schavuit,belhamel, doorgedraaide keilbout(klopt het slaat nergens op, maar in boosheid rolt het er prima uit) Al scheld ik eigenlijk nooit tegen anderen omdat ik zo iemand ben die stil valt.

 4. johmar schreef:

  Vloeken is ook altijd iets waar ik wel een hekel aan heb, maar betrapte me er zelf ook wel op. Vorig jaar stootte ik op mijn werk mijn teen toch wel zon moment waarop je wel eens vloekt. Nu had ik de week ervoor een verhaaltje gelezen waarin iemand in plaats van het welbekende gvd op boze toon : pot vol koffie zei. Dus zei ik dat ook en het had hetzelfde effect wat een vloek ook heeft het lucht op om op luide toon je frustratie over pijn of ergernis kwijt te kunnen. Ik maak schoon op een zorglocatie voor mensen met beperkingen en een client die voorbij kwam keek me vreemd aan en vroeg waarom zeg je dat nou? Ik vertelde dat ik me pijn had gedaan en dan normaal nog wel eens vloekte maar eigenlijk vind dat dat niet kan en daarom pot vol koffie zei. In de weken daarna als ik hem tegenkwam zei hij lachend pot vol koffie en vertelde dat hij dat nu ook zei als hij boos was.

 5. Sis schreef:

  ’t Is me wat, al dat gescheld, gewoon kattenstaart. Begint met een K en eindigt met een T.

 6. Willem schreef:

  In mijn LTS-tijd, begin jaren ’60, kregen we tijdens een les Engels een ‘vloekwoord’ aangeleerd dat in korte tijd zich mocht verheugen in zeer grote navolging; speedometer’, met de klemtoon op de tweede lettergreep, conform de officiële uitspraak.
  Vloeken werd niet geaccepteerd op die school en zeker niet in de klas, maar dit ontpopte zich als een uitstekend alternatief. De leraar zei er al bij dat het enorm opluchtte en altijd bruikbaar was als je je bijvoorbeeld met de hamer op de vingers geslagen had en het klopte, al kreeg ik later ook de indruk dat een woord als ‘hallo’, ook zou werken zolang het maar met de juiste intentie gezegd werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.