Doen en laten wat ik wil…

Wij horen bij de mensen die bijna kunnen doen en laten wat ze willen, financieel gezien dan toch. Maar tussen ’t ene doen en laten wat u wilt en het andere doen en laten wat een mensch wil zit nog een wereld van verschil. Nou heeft dat natuurlijk alles te maken met de keuzes die we maken.

De Knieperwoning is netaan 100m2 en niet vrijstaand maar wel een hoekwoning en afbetaald.

Ik hoef geen spiksplinternieuwe cabrio die wel 300 km per uur kan halen, waarom zou ‘k in iets meer dan een uurtje van Groningen naar Maastricht willen rijden, gesteld dat er geen files op de snelweg staan. En een auto waarvan het dak open kan? In nederland waar ’t toch wel erg geregeld regent, met mijn mazzel zou ‘k altijd zo’n 10 centimeter water in de auto hebben staan.

Uit eten gaan? Is leuk en meestal (soms niet zo) lekker maar ‘k hoef niet wekelijks. Net zo min dat ‘k wekelijks biefstuk of entrecote eet. Ooit werkte ik bij het, nu, DUO en ik stond een mevrouw te woord die nogal verbolgen was dat zij voor haar oudste kind geen kinderbijslag meer kreeg maar dat het schaap, net 18 en studerend, in aanmerking kwam voor studiefinanciering. Dat was toen nog een gift en mevrouw werd geacht een flink bedrag mee te betalen aan de studie van dochter. Haar woorden: “Nou dan moeten we dus vaker een gehaktballetje eten!” worden ten Knieperhuize nog wel eens gebruikt als we iets willen wat voor ons eigenlijk veel te duur is.
Evengoed dat ‘k niet wekelijks een geheel nieuwe garderobe aanschaf, zelfs niet via marktplaats :), zal ‘k ook niet jaarlijks een dure vakantie boeken.

Een ander huis kopen? Nouou…  als we dat zouden doen dan kon het zomaar zijn dat we ineens niet meer konden doen wat we eigenlijk graag willen en dat we vanalles moeten laten om de woning toch maar te kunnen betalen.

Zijn we dan zo verschrikkelijk rijk? Objectief gemeten niet, dan horen we bij de sloebers die gewoon moeten werken tot ze sterven. En als je geen schulden hebt en ook niet hoeft te maken omdat je het prima vindt om af en toe eens op vakantie te gaan in plaats van 3 keer per jaar of wanneer je genoeg hebt aan een tweedehands auto waarin je van A naar B of werk rijdt dan is het makkelijker te stellen dat je kunt doen en laten wat je wilt.

’t Is maar precies wat het genoegpunt is. Wij, ik spreek nu ook maar voor ’t gemak even voor de manlief, vinden onze beider inkomens genoeg, maar samengevoegd hebben we een riant inkomen. Vinden wij!

3 thoughts on “Doen en laten wat ik wil…

 1. Anja schreef:

  Heerlijk blogje tevredenheid, en fijn dat jullie het daardoor zo goed hebben!

 2. Izerina van der linden schreef:

  een mens voelt zich rijk,als het uitgavenpatroon iets onder de inkomsten ligt. Prettig gevoel he?

 3. Willem schreef:

  Er zullen waarschijnlijk weinig gevoelens zijn die zo verschillend beleefd worden als rijkdom en armoede. Onze overheid, -en niet alleen de onze-, heeft die begrippen gekoppeld aan inkomen, maar ieder mens heeft er zijn eigen definitie voor en elke definitie is goed (of fout). Het is maar wat je uitgangspunt is.
  Persoonlijk is vrijheid, in de vorm van kunnen doen en laten wat je belangrijk vindt, een belangrijke voorwaarde voor rijkdom en daarbij is het belangrijk dat je inkomen in ieder geval gelijke tred houdt, want hoe je het wendt of keert, maar in onze maatschappij is geld gemunte vrijheid. Maar als je in een maatschappij leeft waar je alle zeilen bij moet zetten dan zal ook je gevoel voor rijkdom bijgesteld worden en voel je je waarschijnlijk al rijk als je elke dag je gezin kunt laven en voeden en iedereen gezond is.
  Einstein zei het al “Alles ist relativ”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.