Heimwee naar oud geld

Kent u de florijn?

Vast niet, deze munt werd tussen ongeveer 1200 en 1500 in Italië gebruikt. Hoe wij er in Nl bij kwamen om fl te gebruiken als afkorting voor de gulden, is me heden ten dage nog steeds een raadsel. Niet dat ‘k mijn hoofd er over breek want ook de gulden is niet meer.

Wat ik dan wel interessant vind, is de psychologie achter het feit dat er nog steeds mensen zijn die allerlei prijzen nog immer omrekenen van euro naar gulden. Zelf snap ik dat niet, ik doe het ook niet. Voor mij heeft de gulden net zoals de florijn eeuwen eerder afgedaan.

Heel af en toe kom ik nog wel eens een verdwaalde gulden tegen en meestal gebeurt dat niet in ’t echie maar in oude koopakten of zelfs nog een enkele oude kassabon, van mijn wasdroger bijvoorbeeld. U vraagt zich af waarom ik zo’n oude nota nog heb liggen, nou omdat ik destijds van de garantie gebruik moest maken voor een reparatie en ik de contactgegevens van de reparateur op de factuur schreef.

Heeft u nog wel eens heimwee naar de gulden? En waarom?

3 thoughts on “Heimwee naar oud geld

 1. anja schreef:

  De eerste Nederlandse gulden (van goud) werd een Florijn genoemd, omdat deze munt een nabootsing was van de eerste Europese munt, de Gouden Florijn uit Florence. De gulden werd pas ruim een eeuw later voor het eerst gemaakt. Het teken heeft dus zijn oorsprong in de eerste munt van Nederland, niet van de gulden (die volgens mij nooit gaat terugkomen, dus het is me echt een raadsel waarom mensen nog altijd terugrekenen, ze vergeten dan dingen als inflatie!).

 2. Willem schreef:

  Bij het overlijden van mijn grootvader in 1961 vonden we in zijn papieren nog een akte waarin sprake was van ‘goudguldens’ en ‘harde guldens’. Die goudgulden komt mooi overeen met wat @Anja schrijft het ontstaan van de Nederlandse gulden.
  Wat ik nog wel eens doe is een prijs terugrekenen naar guldens. Dat 1 euro destijds de waarde had van 2.20371 gulden stoort me nog altijd. In die tijd was het koersverschil tussen de gulden en de Duitse mark echt geen 10% en het was wel zo dat DM 2 in de overgangsperiode naar de euro de waarde kreeg van 1 euro. Liefst 10 % meer dan wat Zalm uitonderhandeld had.
  En dat er winkeliers etc geweest zijn die een slaatje geslagen hebben uit de overgang naar de euro is buiten kijf. In 2002 is de euro ingevoerd en van heel veel producten is de prijs in guldens in 2002 nu de prijs in euro’s en ik heb mijn twijfels of de inflatie de afgelopen 16 jaar 122% is geweest. Omdat ik in de agrarische sector en de bouw aardig thuis ben, kan ik je wel verzekeren dat het in die sectoren niet het geval is. Over de horeca zeg ik maar niks, ik drink geen koffie, maar betaald onlangs nog voor iemand €2.50 voor een kleine cappuccino. Dat is omgerekend in guldens rond de NLG 5.50.

 3. Het valt me op,dat sommige mensen de prijzen omrekenen naar guldens. En het artikel dan duur vinden. Zelden hoor ik iemand zijn inkomen omrekenen naar guldens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.