Zwerfvuil

‘Van de stoep in de plastic soup’, da’s de slogan, zo schijnt ‘t, voor de wereldwijde opruimdag op 21 september.

Ik zag de eerste reclame voor deze dag gisteren hangen en ik weet nu al dat ‘k mee zal doen. Zo wie zo, pak ik bijna dagelijks wel een stuk zwerfvuil om, of langs de weg in een prullenbak, of in de kliko thuis te kieperen. Zo’n wereldwijd gebeuren maakt het extra speciaal om mee te doen maar het zou niet nodig moeten zijn.

Ik vraag me af wanneer het collectief geheugen de spreuk ‘laat niet als dank voor ’t aangenaam verpozen, de eigenaar van ’t bos de schillen en de dozen’ gedelete heeft. Of, en dan klinkt ’t wel logisch: die slogan is natuurlijk uit het papieren tijdperk.

Tegenwoordig laat men als dank overal plastics (en blikjes) achter en daar is door de anders wel snelle jongens en meiden van de reclamebureaus nog niet op geanticipeerd. Er bestaat nog niet zoiets als een leus waarmee men opgeroepen wordt om de rommel achter het achterwerk op te ruimen.

Van de stoep in de plastic soup! is wat mij betreft niet duidelijk genoeg om mensen aan te sporen hun rommel niet zomaar weg te gooien!

2 thoughts on “Zwerfvuil

  1. Lot schreef:

    Ik heb nog zo’n bordje met “Laat niet als dank voor . . . .

    Hangt aan de schuurdeur

  2. Willem schreef:

    De spreuk over de schillen en de dozen is nog altijd actueel. De slogan an sich is al heel oud. In mijn lagere schooltijd, -eerste helft jaren ’50 van de vorige eeuw-, kregen wij dat al te horen als we teveel rommel maakten en volgens mijn vader (1916) was hij ook al opgegroeid met die slogan. Later hoorde ik dat het min-of-meer de aansporing was van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten om de bezoekers aan te leren hun rotzooi op te ruimen. Gezien de zooi die je nu overal tegenkomt in de vrije natuur lijkt het me voor de hand te liggen dat het nog steeds niet ingedaald is in het collectieve systeem. Uitzondering is de Efteling met zijn Holle Bolle Gijs die de kinderen bedankt voor het voederen van hem met zwerfvuil. Maar om Nederland nou vol te zetten met zwerfvuil verwerkende Holle Bolle Gijzen…?
    Gezien de idiote populariteit van de smartphone, ben ik bang dat er een app ontwikkeld moet worden die automatisch in beeld verschijnt op het moment dat een stuk zwerfvuil gepasseerd wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.