Wel of niet uit pak of zak?

Niet koken uit pakjes, bakjes of zakjes, wel of geen E-nummers of voorgesneden groente? Nou ik wel, ‘k koop gerust een zakje alvast gesneden sla. Waarom? Nou meer zo van… waarom niet.

Als ‘k een hele krop icebergsla koop hou ‘k zoveel over dat een tweetal konijnen daar een week van gevoerd kan worden. (als beide konijnen doen waar konijntjes goed in zijn, dan red ‘k het natuurlijk niet met die ene krop) ‘k Vind dan de keuze voor voorgesneden heel legitiem.
Evenals rode kool, ik ben hier thuis de enige die soms rode kool eet en dat geHAKte spul lijkt meer op olvarit dan op rode kool, maar een zakje voorgesneden kool, daarmee kan ‘k prima uit de voeten.

Bakjes, pakjes of zakjes zouden verboden moeten worden?
Nee toch, dat geldt niet voor alle voorverpakte waren. Hoe doet u dat met olijven die net dat beetje extra smaak en bite geven in de pastasaus, oh en voor een flinke pan van diezelfde pastasaus is een pakje gezeefde tomaten eigenlijk evengoed onontbeerlijk. Of een zakje gedroogde paddenstoelen.
En wat te denken van een pakje slagroom, hoeveel mensen hebben de mogelijkheid rauwe melk te kopen en deze dan ook nog een dag of twee weg te zetten zodat u de room eraf kan scheppen?

Ook over E-nummers doe ‘k niet al te moeilijk, waarom zou ‘k… niemand klaagt immers over de kleurstof in wortelen en die caroteen da’s nou precies ook een E-nummer, jawel E160a is de oranje-gele kleurstof.  En als u zelf aanmaaklimonade maakt is E330 een bijna onontbeerlijk ingrediënt, dan heet ’t ineens citroenzuur. Nog zo’n E-nummer is de 440. Probeer maar ’s een lekkere aardbeienjam te maken zonder E440, oh ja men noemt het ook wel pectine. E406 en E410 heb ‘k in poedervorm in ’t keukenkastje staan, op ’t pakje staat niet E406 maar agar-agar of de E410 het johannesbroodpitmeel wat ook wel toegevoegd wordt aan rijstepap voor baby’s om spugen tegen te gaan

Daarom roeptoeter ‘k maar niet al te hard dat ‘k het vertik uit pakjes of zakjes te koken en dat ‘k geen E-nummers wil eten.  Voor ‘k het in de smiezen heb, word ‘k links en rechts door de voorgesneden groenten en E-nummers ingehaald.

 

4 thoughts on “Wel of niet uit pak of zak?

 1. Lot schreef:

  Afgelopen week had het programma “Broodje Gezond” er een uitzending over. Niks mis met simpele basisprodukten uit zak, pak, blik, pot.
  Zolang het geen samengestelde knooorrr wereldgerechtezn zijn is het verder prima

 2. Willem schreef:

  Je probleem met en krop ijsbergsla begrijp ik niet goed. Ikzelf neem bij het warme eten altijd, naast de ‘gewone’ groente, een bak sla. Gesnipperd appeltje erdoor, wat maiskorrels, stengeluitje, dressing, etc. erbij. En altijd ijsbergsla. Met een krop doe ik ruim een week en ijsbergsla is uitstekend te bewaren in de koelkast. Je pelt gewoon de buitenste bladeren eraf en stopt de rest weer terug in de koelkast voor de volgende dag. Eenmaal gesneden is ijsbergsla, evenals de meeste groenten, snel aan bederf onderhevig, ook in de koelkast. Supers ondervangen dat vaak door de gesneden groenten te verpakken onder stikstof of een vergelijkbaar gas.
  Wat de E-nummers aangaat; daarmee moet je inderdaad niet al te krampachtig mee omgaan; levensmiddelen hebben allemaal een nummer gekregen, ongeacht of ze van natuurlijke oorsprong zijn of van helemaal kunstmatig zijn gemaakt.. Er is wel een lijst te vinden op het www met de indeling naar categorieën.
  Waar ik wel terughoudend mee ben is de kant-en-klare zakjes saus, waar alleen nog wat water of melk aan toegevoegd moet worden. Die bevatten vaak een overmaat aan zout, suiker en (palm)vet en smaken in de grond van de zaak allemaal hetzelfde. Je maakt net zo snel zelf een bechamelsausje waaraan je wat ingrediënten toevoegt voor een specifiekere smaak.

 3. Janne1950 schreef:

  Ook ik doe bijna een week met een krop ijsbergsla en gesneden groenten koop ik nooit, zelfs geen rode kool.
  Pasta saus maak ik van verse kneusjes (tomaten die er niet mooi uitzien) meestal van 10 kilo tegelijk. Mais, peulvruchten en kokosmelk koop ik wel ingeblikt.

 4. Leesgraag schreef:

  Eigenlijk hoef ik mijn reactie al niet meer te geven, want Willem en Janne zeggen het al.
  Dus het ijsbergsla voorbeeld is een misser. Bij een gewone kropsla kan ik me voorstellen dat je het, als je alleen bent, niet op tijd op krijgt.
  Wij doen soms zelfs 2 weken met een krop ijsberg. Bovendien, een (half) blaadje gesnipperd tussen je boterham (met kaas) voor de lunch, zo komt die krop langzaam maar zeker toch wel op?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.