Op de markt is uw gulden….

Op de markt is uw gulden een daalder waard, dat was ooit de slogan om mensen, lees klanten, naar een markt te lokken maar wie weet er nu nog wat precies een daalder was.

Een rijksdaalder maar vooral een gulden, die herinneren de meesten van ons zich nog wel? Al was ’t alleen vanwege nostalgia. Maar die daalder die was anderhalve gulden of ook wel 30 stuivers en het schijnt dat er ver voor mijn tijd ook daalders als in munten van +/- 1,50 gulden bestonden.

Indachtig de slogan, gingen we vanmiddag op de markt op zoek naar een nieuwe broekriem voor de man. Guldens en daalders werden er niet meer geaccepteerd maar een nieuwe riem vonden we. Gelukkig wel, voor de rest was de markt zelf gedevalueerd van een daalder naar een gulden, de vijf of zes kramen die ‘k zag mochten gezamenlijk de naam markt nauwelijks dragen.

Jammer!

2 thoughts on “Op de markt is uw gulden….

  1. Janne1950 schreef:

    Ik ging vroeger graag naar de markt in het grote dorp maar het marktplein is nu kleiner en het aantal kramen lijkt steeds groter te worden, Vooral groente, fruit en stoffen kocht ik er, tegenwoordig haal ik groente en fruit bij de Turkse winkel en stoffen bij een lappenwinkel!

  2. Willem schreef:

    De daalder leeft al lange tijd door in de dollar. Ik weet niet wanneer de rijksdaalder voor het eerst aan het muntenfirmament verschenen is, maar het lijkt me toch echt dat de daalder toen al lange tijd bestond.
    Maar (oud) geld speelt nog steeds een rol in het Nederlands. We doen nog steeds een duit in het zakje en het overbekende fluitje van geringe waarde bestaat ook nog steeds, om van de promotie van dubbeltje naar kwartje maar te zwijgen. En ook in dit digitale tijdperk en welvoorziene supermarkten versnoepen we nog steeds ons laatste oortje.
    Nee, welke naam je ook aan geld geeft; het lijkt zijn eeuwigheidswaarde te behouden. Daar kan zelfs een bank niks aan veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.