Wassen of douchen

Ik ben van het wassen aan de wastafel en dat heeft zijn oorsprong in het verleden .

Tot ik 7 jaar was, hadden wij thuis geen douche; we gingen eens in de week in de tobbe en de rest van de week was het kliederen bij de keukenkraan geblazen (ook een heuse wastafel was in de oude boerderij van mijn ouders niet aanwezig, nooit geweest ook).  Vaak gingen mijn zusje en ik samen in één tobbe maar als we na elkaar werden gebadderd werd er wél fris water gebruikt. Mijn moeder hield er niet van dat wij, zoals zijzelf een generatie eerder, na elkaar in de tobbe gingen, dat was voor haar not done. (Mams had een vooruitstrevende vader, zij mocht in de jaren vijftig doorleren en ze was naar de huishoudschool geweest waar ze in tegenstelling tot het geleerde bij oma thuis, allerlei nieuw-moodse ideeën opdeed over hygiëne)

Vanaf dat bij ons thuis een douche geïnstalleerd werd, en stelt u zich daar niks van voor, het was gewoon een douchekop achter een gordijn in de bijkeuken, o ja er was ook iets bij van een afvoer rechtstreeks naar een sloot naast de boerderij dus ’s winters bleef het douchen een kleumende bezigheid, konden we dagelijks douchen. Ik gaf het al aan; vooral ’s winters was het afzien onder de douche.

Daar komt het waarschijnlijk ook vandaan dat ik me nog steeds net zo gemakkelijk aan de wastafel poedel dan onder de douche te gaan. Vier van de vijf keer, was ‘k me gewoon bij de wastafel en zelfs het gebruik van koud water, vind ik fijner dan het wassen met warm water. Dat geldt trouwens niet als ‘k wel ga douchen, dan moet het water lekker warm, iets te warm zelfs zijn en ’t liefst sta ‘k onder een stortdouche.

En ondanks dat het zo gezond schijnt te zijn en goed voor de bloedsomloop, aan het eind van de douchebeurt spoelen met koud water zal ik nooit gaan doen, brr!

 

3 thoughts on “Wassen of douchen

 1. In de winter douche ik twee keer per week(te koud) . Maar in de zomer vaker,gewoon eventjes.

 2. Ka schreef:

  Ik zou erg verdrietig worden van niet douchen. Vind het zalig.

 3. Willem schreef:

  Kennelijk blonken (oude) boerderijen niet uit in sanitaire voorzieningen. Ikzelf heb tot mijn 12 jaar in een dorpje gewoond dat verstoken was van elke nutsvoorziening; geen gas, elektra, riolering of waterleiding. Dus ook geen douche of wastafel. Wassen deed je bij de pomp. Ook ’s winters, al werd er dan wel eens een (af)wasbak water naar de keuken gehaald waaraan een scheut warm water werd toegevoegd, zodat de ergste kou eraf was. Je wist niet beter, want daarin was je opgegroeid.
  Toen kocht mijn vader een andere boerderij die wel voorzien was van waterleiding en elektra. Wat een weelde was dat. Het stromende water beperkte zich weliswaar tot een kraan waar ‘vroeger’ de pomp stond om het vee te drenken als het op stal stond, maar je had ‘stromend water. Zo gestadig aan kwam er een ‘echte’ keuken met stromend water en een geiser, de tonnetjes-wc werd vervangen door een moderne wc die je door kon spoelen en als sluitstuk kwam er een echte douche. Daarvoor werd de oude, niet in gebruik zijnde knechtenbedstee, omgebouwd. Als slaapplek was het maar minimaal, 1.40 x 1.80 m, maar het was een riante ruimte voor een douchecel.
  Zelfs mijn opa vond het een vooruitgang, al heeft hij bij mijn weten er nooit gebruik van gemaakt. Maar ja, die liep toen ook al tegen de 80 en was zwaar hartpatiënt.
  Maar in tegenstelling tot jou, ben ik wel een groot liefhebber geworden van de douche. Gek genoeg geen badderaar. Voor mijn werk zat ik door-de-week vaak lange tijd, soms jaren achtereen, in een hotel en had vrijwel altijd een kamer met bad, maar in die toch gauw 8 jaar dat ik in hotels gewoond heb, heb ik misschien 3 keer een bad genomen. Een badkuip is aan mij niet besteed; ik ben een ‘doucher’ gebleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.