Sparen moet leuk zijn

‘Het moet wel leuk zijn’, op zich al een contradictio in terminis want moeten en leuk in één zin bestaat m.i. niet, dat zou wel de enige reden zijn om uw spaargeld tot fenomenale hoogten te doen stijgen.
Dat bleek van de week uit een onderzoek dat in opdracht van de van oorsprong boerenleenbank was gehouden onder zo’n 12000 klanten van diezelfde bank. Nu snap ik ineens waarom het woord “leen” uit de naam van de bank is gehaald. Vroegâh kon dat woord nog wel, lenen was immers omgekeerd sparen. Nu trappen we daar niet meer in.

Toch denk ik wel dat er een grote kern van waarheid in zit dat u sparen leuk moet vinden. Zo wie zo is het moeilijker iets doen omdat het moet want moeten is dwang en dat vinden we geen van allen leuk, toch? Als u het dan ook nog eens belangrijk vindt om enige pecunia achter de hand te hebben, is het sparen nog voor u nog makkelijker.

Dat onderzocht te hebben, lijkt ’t me dat banken gerust iets meer rente zouden kunnen uitkeren op spaarrekeningen, dat maakt het sparen an sich nog leuker, daar heb ik geen duur onderzoek voor nodig, denkt u ook niet?

 

4 thoughts on “Sparen moet leuk zijn

 1. Rob Alberts schreef:

  Sparen is mij van jongs af aan bijgebracht.
  Genieten van het uitgeven van mijn gespaarde geld moet ik nog steeds leren.

  Zo heeft elke mooie kant een schaduwkant.

  Stille groet,

 2. Willem schreef:

  Mogelijk is het niet waar, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de banken gewoon geen hogere rente betalen willen om te stimuleren dat de spaarder gaat beleggen om enig rendement te krijgen. Ik baseer dat op het simpele gegeven dat je bijna bedolven wordt onder aanbiedingen dat zij het geld graag voor je beleggen op het moment dat je een beetje spaargeld hebt.. Eertijds handelden (belegden) ze ook met het ingelegde spaargeld, maar liepen dan wel zelf het risico als er iets mis ging. Door namens de klant te beleggen vangt de bank provisie en ligt het risico bij de klant. Want als er een sector is waar de spreuk “het doel heiligt de middelen” opgang doet is het wel de financiële sector. Hun doel is duidelijk; veel winst maken om het vervolgens uit te kunnen keren aan de aandeelhouders.

 3. Waar is de tijd gebleven,dat er nog 6% rente op een spaarrekening was?

 4. ria schreef:

  Ja sparen vind ik leuk, niet om de rente, waar is die tijd……..maar om het gevoel van onafhankelijk te kunnen zijn van een reorganisatie, of als ik het niet meer leuk vind bij mijn baas, daar voor is sparen leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.