’n Andere kijk

Op gevaar af dat ik nu al te makkelijk te achterhalen ben: Ik doe als vrijwilliger de financiële administratie van een wijkcentrum in de stad.
En ik verbaas me telkens weer over de inhoud van de kassa; als wijkcentrum doen we niet al te duur, de prijzen voor koffie, thee, enzovoort zijn erg laag en alles wordt afgerond op een veelvoud van het ouderwetse kwartje. Dus koffie 1,25 een koek is 50 cent, frisdrank kent een bijna vooroorlogse prijs van 1 euro ware het niet dat de euro toen nog niet uitgevonden was. Euh…. ik heb hier m’n geschiedenis niet helemaal op orde, geleuf ‘k. Maar goed daarover wilde ‘k niet bazelen, wel wilde ‘k het erover hebben dat je met dergelijke prijzen toch zou je mogen verwachten dat er ook altijd een bedrag in de kas zit eveneens afgeteld op die 25 centen.

Niets is minder waar! In de tijd dat ik de kas opmaak, klopte het nog nooit.
De ene keer is er 13,46 in kas terwijl het 13,75 zou moeten zijn, een andere keer is het 12,38 en had er 12,25 binnengekomen moeten zijn.
Vreemd, is ’t niet? De centen en tweecents-stukken gebruiken we in Nederland toch al lang niet meer. Turkse lira’s en zelfs de ouderwetse (echte) kwartjes kom ‘k ook nog tegen. In het centrum is het namelijk de gewoonte dat de clubs zelf bijhouden hoeveel koffie, thee en andere versnaperingen de clubleden gebruiken en dan wordt na afloop van zo’n middag het geld op een schoteltje gestort en dat wordt bij een vrijwilliger ingeleverd die aan de hand van een ‘natelling’ kan nagaan wat er is gedronken of gegeten, het komt ook niet op dat ene kopje koffie aan. Misschien een wat omslachtige manier maar een vrijwilliger van dienst wordt zo niet afgerekend op een kasverschil.

Nou kan je stellen dat het overschot en het tekort elkaar op het eind van de week wel ongeveer levelen maar ik blijf het toch vreemd vinden.
Het geeft mij in ieder geval een heel andere kijk op sommige buurtgenoten!

 

One thought on “’n Andere kijk

  1. Rob Alberts schreef:

    Tijdens de VrijdagMiddagBorrel is er altijd een collega die op de cent nauwkeurig weet wat hij genuttigd heeft. En dat wordt dan ook heel zuinig door hem in de pot gestopt.
    Anderen gooien gewoon vrijgevig een ruim naar boven afgerond bedrag op tafel.

    Tja, zoveel mensen zoveel karakters?

    Warme groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.