Het (schoonmaak)geheim dat je deelt met bakingsoda

In de periode dat ‘k niet blogde was één van de best bekeken posts, de all time favorite, de blogpost over mijn schoonmaakgeheim, het geheim dat ik deelde met sandeman, baking soda. Daarom deel ik dat geheim nog maar eens met u:

Al jarenlang staat er in m’n keukenkastje een pakje bakingsoda, ook wel zuiveringszout of bicarbonaat genoemd, het pakje stáát niet alleen in het kastje, het spul wordt ook gebruikt, vaak en veel ook nog: ’t is namelijk geweldig spul, ’t kost drie keer niks en ’t is bijna overal voor te gebruiken. Jawel niet alleen doet ’t wat de naam doet vermoeden als rijsmiddel in koek en cake maar ’t is ook goed voor allerlei schoonmaakklusjes.

Het grote voordeel van schoonmaken met zuiveringszout is dat het heel natuurvriendelijk is. Dus niks slecht voor het milieu, je kunt het gerust door je gootsteen kiepen, sterker nog samen met een beetje azijn is dit de meest effectieve gootsteenontstopper.
Maar door het hele huis heen kun je gebruik maken van baking soda om vlekken, verstoppingen en andere onderdelen van het schoonmaakwerk op te lossen.

Gewoon in het keukenkastje?

Ik haal deze pakjes bij een toko, 400 gram voor pakumbeet € 1,75 en ‘k heb me laten vertellen dat je ook terecht kan bij welkoop, diverse drogisterijen en misschien nog wel meer zaken.

Hieronder een aantal tips waar u zuiveringszout kunt gebruiken bij het schoonmaken van het hele huis.

Vet en Vuil:
Vervuilde, vette en smerige plekken behandelt u door een beetje zuiveringszout op een vochtig microvezeldoekje te doen, en daarmee een en ander af te nemen. Het zuiveringszout breekt het vet af, en laat het huis fris en schoon ruiken.

Luchtverfrissers:
Als u op zoek bent naar een luchtverfrisser, die maar een paar cent kost, probeer dit eens: Vermeng 1 koffiekopje zuiveringszout met 3 druppels van uw favoriete etherische olie, en zet dit mengsel dan in een kommetje, een vaas of een ander bakje in je boekenkast of op een plank. De kamer krijgt de lekkerste frisse geur die u kan bedenken. ( Ik heb dus een beetje zuiveringszout met een paar druppels lavendelolie in zo’n aluminium cupje gedaan waar ooit een waxinelichtje in gezeten heeft, en dit staat verstopt boven op de kast. Ook deze hoeveelheid zuiveringszout werkt, en de lavendelolie is aangenaam rustgevend op de achtergrond aanwezig. 😉

De badkuip:
Maak een dikke pasta van zuiveringszout en azijn, en maak hiermee de badkuip vrij van body-olie en zeepresten.

Bad en douche cabines:
Maak een pasta van 2 delen zuiveringszout, en 1 deel azijn en maak hier de ramen en deuren van de cabine mee schoon. Deze pasta verwijdert schimmels, meeldouw en zeepresten en laat het schoon en fris achter.

Tegels en voegen:
U kunt tegels en voegen schoon krijgen door een dikke pasta te maken van zuiveringszout met water. Een oude tandenborstel kan dan gebruikt worden om in kleine plekjes te komen, en om de voegen goed uit te borstelen. Dit noemen ze ook wel monnikenwerk ;), u kan natuurlijk ook hierbij het water vervangen door azijn.

Gootstenen:
De gootsteen krijgt u mooi helder met een mengsel gemaakt van 1 deel zuiveringszout, 2 delen azijn, en 2 delen water. Neem de binnenkant van de gootsteen af met een zachte doek, gedrenkt in dit mengsel en u houdt een glimmende gootsteen over. En met het weggooien van dit mengsel ( nadat er allerlei andere dingen mee afgenomen zijn) maakt u tevens de binnenkant van je afvoer schoon.

Karpetten en kleden.
Om karpetten en kleden op te frissen, mengt u 1 deel zuiveringszout met 1 deel maïzena. bestrooi hiermee vloerkleed of karpet, en laat het een nacht liggen. Zuig het mengsel de volgende morgen weg met de stofzuiver en onfrisse geurtjes zijn eveneens weg.

Afvoerbuizen en putjes.
Als u een weekend weg gaat, doe voor die tijd een kopje zuiveringszout in elke afvoer. Bij thuiskomst zullen de afvoeren niet stinken.

Lekkende batterijen:
Soms gebeurt het dat een batterij lekt, en dat er zuur vrijkomt. Dit zuur kunt u neutraliseren door te het te besprenkelen met zuiveringszout.

“Frisse” huisdieren
Om huisdieren fris te laten ruiken, zonder dat u ze in bad doet, besprenkel de vacht met zuiveringszout en borstel dit in de vacht. Het overtollige poeder wat afvalt is niet gevaarlijk voor de kinderen in huis en beschadigt ook geen vloeren. Hoe dan ook, het is een simpele manier om huisdieren “fris” te houden tussen twee baden. Ook als de hond thuis komt na een regenachtige wandeling is dit effectief. Afdrogen, besprenkelen en in borstelen. Scheelt in de “natte honden lucht”.

Matrassen en ‘geurende’ schoenen:
Besprenkel de matras met wat zuiveringszout voordat u de lakens erop doet als u de matras hebt omgedraaid. ’s Avonds even stofzuigen en daarna het bed opmaken. Dit doet “muffe” luchtjes verdwijnen. Voor naar zweetvoeten riekende schoenen geldt hetzelfde, alleen zou ik het dan ’s avonds doen en ’s ochtends stofzuigen.

Toiletpotten.
Maak een dikke pasta van zuiveringszout en azijn, en boen hiermee de binnenkant van het toilet om hem schoon te maken en te verfrissen.

Toiletbrillen.
U kunt de toiletbril en de buitenkant van de wc pot schoonmaken met een vochtige doek waar je wat zuiveringszout op gesprenkeld hebt. Boen hier ook de buitenkant van de porseleinen pot mee, en neem het daarna even af met een schone vochtige doek.

Vochtige plekken:
Door een kommetje of zakje met zuiveringszout onder de gootsteen in de keuken te zetten, of in de badkamer verdwijnt het vocht op die plaatsen. ( Als het zout begint te klonteren doordat het vocht opneemt, dan kunt u het laten drogen in de magnetron, of op de verwarming. Hierna kunt u hetzelfde zuiveringszout weer gebruiken)
Dit werkt ook goed om zilveraaltjes te bestrijden.

Aanslag in thermoskannen:
Doe een schep baking soda in de kan, giet er heet water op en laat een nachtje staan, spoel de thermosfles of kan goed om, oude thee of koffiesporen wilt u niet in de vers naar ’t werk meegebrachte thee.

Linnenkasten (of kleding kasten)
Door een zakje met zuiveringszout in de linnenkast of andere klerenkasten te leggen, houdt u vocht op afstand en het verfrist tegelijkertijd deze plaatsen. (een druppel geurolie of een takje lavendel in het zuiveringszout laat tegelijkertijd ’t linnengoed lekker ruiken)

Voor witte tanden:
Maakt de tanden witter, de tanden poetsen met een beetje bicarbonaat, ‘k heb een potje bakingsoda met een paar druppeltje pepermuntolie gemengd, staan voor dit doel. De olie zorgt voor een frisse smaak!

Transpiratiegeur:
Dep een beetje zuiveringszout onder de oksels en zweetluchtjes verdwijnen.

Haren:
U kan met bakingsoda ook de haren wassen, schijnt ‘t! ‘k Heb het zelf nog niet geprobeerd, mocht de zeep op zijn dan is het natuurlijk ’t proberen waard.

Verwijderen van bestrijdingsmiddelen op fruit :
Bicarbonaat verwijdert bestrijdingmiddelen op fruit grondiger als water. 1 koffielepel in 1 liter water. Spoel het fruit na met schoon water, kersen of aardbeien die naar ‘zout’ smaken, wilt u niet eten.

Andere gebruiksmogelijkheden geef ik een volgende keer!

7 thoughts on “Het (schoonmaak)geheim dat je deelt met bakingsoda

 1. Rob Alberts schreef:

  Mag ik nog een manier van gebruiken toevoegen?

  Bij brandend maagzuur 1 eetlepel in een glas water. Een tweede glas water klaar zetten. De eetlepel Baking Soda goed door het glas water roeren. Op drinken en direct het tweede glas water er achtereen opdrinken. De smaak is vreselijk. Maar het brandend maagzuur wordt direct geneutraliseerd. Het koolzuurgas komt naar boven en geeft meteen ontspanning.

  Zonnige groet,

 2. Henske schreef:

  Deze is jou vast ook wel bekend, maar ik heb er zoveel plezier van: als je nare luchtjes in de koelkast hebt, kun je simpelweg een glaasje of kommetje met zuiveringszout in de ijskast zetten. Af en toe omroeren zodat de opnamecapaciteit goed blijft. Na een dag of twee zijn alle luchtjes verdwenen en het zuiveringszout is gewoon nog herbruikbaar.

 3. betjesonnetje schreef:

  ’t Schijnt ook te helpen tegen kanker. Ik lees er net een boek over. (Dr. Mark Sircus, Sodium Bicarbonate. Ook vertaald in het Nederlands.)

 4. Janne1950 schreef:

  ..ik gebruik het ook voor van alles! Trouwens…..wat is meeldouw?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.