Zonnig resultaat

€ 2,50, dat is het zonnige resultaat van 12 zonnepanelen op ’t Knieperdak. Voor vandaag dan toch en dat terwijl ’t met hoge pieken en diepe dalen opgewekt. Deze 2,50 is alleen maar de opbrengst per kwh, niks over leveringskosten, energiebelasting of BTW.

Voor een zomerdag is dit een gemiddeld resultaat, ’s winters ben ik al blij als de teller blijft steken op € 0,50.

Mijn maandelijkse bijdrage aan energie (gas en elektra, inclusief belastingen) was in 2018 € 90,00 en over dat eerste volle jaar kreeg ‘k 425 euroos terug.

Per saldo betaalde ‘k dus € 655 aan gas en bijbehorende belastingen.

Vergeleken met 2017 is het resultaat nog beter, toen betaalde ik voor energie in totaal een slordige €1300 zegge € 110 per maand.

Even uitgaande van de investering (€ 4800) in panelen heb ik die er in minder dan 8 jaar uit.

4 thoughts on “Zonnig resultaat

 1. Jolanda schreef:

  Bij ons op het dak liggen sinds eind oktober 2012 8 zonnepanelen. Sinds februari 2019 hebben we de investering eruit. Dat is krap 6,5 jaar. Dus voor ons best positief.

 2. Willem schreef:

  Sinds september 2018, eigenlijk 31 augustus, liggen bij mij op het dak 12 zonnepanelen en sinds ruim een maand 15 stuks. Tot nu toe is er al bijna 3000 kWh opgewekt en volgens de cijfers is er al tegen de € 600 ‘verdiend’. Het komt er een beetje op neer dat ik mijn eigen stroomverbruik dit jaar al ‘terugverdiend heb. De reden dat er zonnepanelen op het dak gekomen zijn, was tweeledig; A) het geld op de bank brengt niks op en beleggen doe ik mijn boterham wel. Van geld beleggen heb ik geen verstand en er ook geen interesse in. B) we hebben het plan om elektrisch te gaan koken en dat kost rond de 800 kWh per jaar aan extra stroom. Eigen opwekking is dan wel zo plezierig. Eerlijk gezegd was er nog een derde reden, maar die is op dit moment weinig opportuun; ik kan me niet voorstellen dat het (onbeperkt) terugleveren aan het openbare net nog een lang leven beschoren is. Er is nu al in sommige streken van het land een tekort aan transportcapaciteit, waardoor er geheid een beperking komt in de teruglevercapaciteit. 25 Jaar geleden was het al zo dat er tuinders waren die geld geïnvesteerd hadden in warmte-kracht-koppeling (WKK) maar betaald werden om vooral NIET te leveren aan het openbare net. Domweg omdat de transportcapaciteit onvoldoende was.

  • kniepertie schreef:

   hmmm, ik heb toch het rare gevoel dat het verhaal over transportcapaciteit in het leven is geroepen om straks een ander systeem, lees goedkoper voor de energiereuzen, in de broek te kunnen hijsen.

 3. Willem schreef:

  Dat verhaal over die tuinders is echt geen verzinsel van mij. Ze konden niet terugleveren omdat transportcapaciteit ontbrak. En helaas, regeren mag dan vooruitzien zijn, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat de afgelopen 30 a 40 jaar vooral geweest is ‘regeren is de kiezers behouden’ En zover ik kan bezien is het hoofdtransportnet de afgelopen 25 jaar maar op kleine details aangepast. Dus als er massaal op zonnepanelen en -parken ingezet wordt, dan is onherroepelijk meer transportcapaciteit nodig, want de aanleg daarvan zal vooral in het ‘buitengebied’ zijn en juist daar is een te kleine ‘afvoercapaciteit’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.