Slijmjurken

2 stuks had ik er vanmiddag op de drempel zitten, 2 joekels van slijmjurken naaktslakken en ‘k wist niet hoe gauw ik de deur weer dicht moest doen.
Die beesten hoeven niet binnenshuis, ik vind ze namelijk smerig. Dat glibbert, glijdt en slibbert en scheidt daarbij ook nog slijm af. Een rechercheur zou er blij mee zijn, met zo’n afgetekend slijmspoor maar ‘k moet er niets van hebben. (Slakken kunnen zelfs 2 verschillende soorten slijm afscheiden, één soort om rechtuit te glibberen en een andere soort om omhoog te klimmen. Planten omhoog zetten helpt dus niet om ze tegen slakkenvraat te beschermen)

En waarom er dan na een regenbui hordes slakken te voorschijn komen? Ow ja, ga me niet vertellen dat een slak voornamelijk uit water bestaat dat geldt ook voor mensen. Beide slakken en mensen bestaan voor ’t grootste deel uit water en wij gaan toch ook niet ondergronds als ’t lang droog is om weer te voorschijn te komen als het heeft geregend?
En dan heb je ook nog slijmerige mensen! Daarover wil ‘k het maar niet hebben 😉

Het schijnt dat eenden gek zijn op slakken en laat ik nou net geen vijver of eendenkooi hebben, dus ik moet de slakken zelf ‘vangen’. Niet mijn favoriete karweitje maar met behulp van een afvalgrijper lukt ’t om de meeste slakken in de groene kliko te werken. Dat vinden de slakken niet fijn. Hoewel het binnen in die bak altijd wel enigszins vochtig en donker is en er zelfs voldoende voer in de zin van tuinafval in in de gft-bak zit, klimmen de meeste slakken iedere dag tot in de deksel van de bak. Vaak tik ik ze met een lege melkpak of een stokje allemaal terug in de krochten van de kliko.

Noem het dierenmishandeling maar zij mishandelen MIJN tuinplanten en daarop mag gerust deportatie (naar de composthoop) staan!

 

2 thoughts on “Slijmjurken

  1. Willem schreef:

    Even een misschien ontnuchterend antwoord waarom slakken zo gek zijn op vochtigheid: het komt er kortgezegd op neer dat hun huis, in tegenstelling tot de menselijke huid, het vocht beter doorlaten en dat ze daarom in de zon sneller uitdrogen.
    Maar wist je dat niet alleen eenden, maar ook egels en kippen gek zijn op slakken en ook padden en kikkers zien ze als een lekker hapje. Heb zelf jarenlang een pad in de tuin gehad en in die tijd nauwelijks last van slakken gehad. Ook niet van die pad. Na een paar jaar kwam de pad niet terug na de winter. Misschien was de overwinteringsplaats verstoord, maar ik sluit het ook niet uit dat de pad het wintervet van de egel heeft vermeerderd, zodat die de winterslaap goed door kon komen. Helaas ben ik enige jaren geleden de egel ook kwijtgeraakt na wat drastisch snoeiwerk ivm het plaatsen van een nieuwe schutting, en een klein beetje herinrichting van mijn tuintje.
    Wel spijtig, want sindsdien wordt bijna de helft van de (jonge) aanplant en de hosta’s aangetast door slakkenvraat, om het maar netjes te zeggen.

  2. Janne1950 schreef:

    Sinds ik, jaren geleden, met blote voeten op een naaktslak trapte, draag ik altijd slippers als ik naar buiten ga!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.