Statiegeld (her)invoeren

33.800 Petflessen of het equivalent daarvan in andere plastics, kunt u zich voorstellen hoeveel dat is?

Even afgezien van de vraag of het nu draait om literflessen, 2-literflessen of 33cl flesjes, het is gewoon een onvoorstelbare hoeveelheid plastic die per minuut in de Middellandse Zee verdwijnt. En dat dan maal 60 x 24 is bijna 50 miljoen flessen per dag.

Cynische modus aan: Over een aantal jaren hoeven vluchtelingen niet meer per bootje over te steken, kunnen die mensen gewoon over plastic wandelen. Cynische modus weer uit.

En dan is ’t Europese Parlement aan ’t vieren dat men de plastic wattenstaafjes in de ban deed. Die stap is gewoon veel te klein. Help de ‘slecht functionerende afvalverwerkers’, ja zo worden ze in het artikel op Nu.nl echt genoemd, door vol in te zetten op het invoeren van statiegeld.

En laat niet de bedrijven als Nestlé, Coca Cola, Unilever hun verantwoordelijkheid in deze kunnen aflobbyen, en nee dit is geen verspreking, zo lang deze bedrijven geld mogen geven aan politici of hun partijen zal er geen statiegeld terug ingevoerd worden!
Stel je voor, dan moeten dergelijke bedrijven van hun moeizaam bijeengeharkte winst investeren in recyclingsystemen! Je kan beter parlementariërs fêteren, dat levert veel meer op!

Ook in voor statiegeld: kijk hier of jouw gemeente, provincie of waterschap meedoet aan de alliantie voor her-invoering van statiegeld!

 

One thought on “Statiegeld (her)invoeren

  1. Willem schreef:

    Enige hardleersheid kan de overheid niet ontzegd worden. Hoeveel jaren horen we al dat ‘de markt’ het moet oplossen en de grootste, om niet het woord hopeloze, optimisten zeggen ook nog dat ze er uitstekend toe in staat zijn . Ik durf onderhand geen schatting meer te maken zonder een marge van + of – 10 jaar in acht te nemen.
    Nou geloof ik ook weer niet dat invoering van statiegeld het middel is om de afvalberg te verkleinen, maar het is wel een belangrijke (eerste) stap. De mentaliteit zal waarschijnlijk ook moeten veranderen. Het lijkt er nu nog op dat de mensen die keurig alle afval scheiden dat vooral doen om anderen de ruimte geven extra aan te rotzooien.
    Wat mij ook een goed stap lijkt is dat de vorm van voorverpakte levensmiddelen wat eenvormiger wordt. Onlangs liep ik in een supermarkt en zag tot mijn verbazing dat voorverpakt broodbeleg al in een tiental verschiilend gevormde verpakkingen te verkrijgen was. Over de verpakking van vlees zal ik het maar niet hebben. En dan het materiaal. Het is allemaal samen te vatten onder de noemer ‘plastic’, maar de werkelijkheid is dat er naast pvc, veel andere soorten kunststof gebruikt wordt. Nou heeft PVC een voordeel dat je de bakjes gemakkelijk terug kunt brengen tot een plat plaatje wat het oorspronkelijk was. Als je de aardappels of de groente afgiet; gewoon in het bakje doen en het zal zijn oorspronkelijke vorm terug krijgen. Maar andere kunststoffen hebben die eigenschap niet.
    Dus overheid, stel ook regels op voor de soort kunststof waarin de voorverpakte levensmiddelen mogen worden verpakt. De industrie zal dat nooit uit zichzelf doen, want di willen zich door hun verpakking onderscheiden. Als ze zich dan toch willen onderscheiden, doe het dan via de productkwaliteit en niet via de verpakking, denk ik dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.