Bouillon van het huis!

Belofte, ook als reactie op een vraag, maakt schuld en de vraag ging over mijn zelfgemaakte bouillon. Eigenlijk kan je niet precies spreken van bouillon maar het effect is hetzelfde.

De bouillon zoals ik hem maak is heel lang houdbaar en smaakt, een beetje afhankelijk van de ingrediënten, telkens ietsje anders van smaak.

Het zout in deze bouillon is de enige constante. Nu weet ik dat we allemaal bang worden gepraat voor zout maar voor mijn bouillon is het essentieel, zout is namelijk het conserveermiddel bij uitstek. Wat denkt u wat er gebruikt wordt om zuurkool te maken! Zout! En ik geloof er niet in dat u per liter soep 100 gram van deze bouillon gebruikt (en daarmee 33 gram zout in uw soep kiepert). Deze hoeveelheid zou in 5 liter soep nog aan de hoge kant zijn.

Behalve als u een geheel zout(e)loos dieet volgt, kunt u deze bouillon prima gebruiken om veel gerechten iets op te peppen. Denk aan toevoegen van een lepeltje in gekookte pasta, rijst, aardappelen of hachee.

Genoeg gezeur over over houdbaarheid en diëten. U leest hier niet om de les gelezen te worden.

Het recept daarvan wilt u weten, hoe de bouillon precies in elkaar steekt.

Gebruik 500 gram gemengde groenten waarvan tenminste 1 ui en 2 of meer teentjes knoflook, voor de rest heeft u de keuze uit: wortel, prei, selderie, een stukje bloemkool, peterselie, gedroogde tomaat, een stukje knolselderij of rettich alles naar wens. Ik zou u afraden om bladgroenten te gebruiken daarvan wordt de bouillon al te zompig.

Doe de groenten bij gedeelten in een hakmolen en hak ze fijn, ’t hoeft geen olvarit te worden, enige herkenbaarheid van de verschillende groenten mag. Doe vervolgens de gehakte groente in een grote kom en meng de 500 gram groente heel goed met tenminste 250 gram zout en schep de bouillon, ja dit is écht alles, in een schone pot.

Meer is ’t niet. Bent u nu al te bang voor schimmels of anderszins een rottingsproces weck dan de bouillon nog even. Ik doe dat nooit en ‘k gebruik de bouillon gerust tot 8 à 9 maanden na fabricagedatum😉

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.