Schokkend nieuws

Ik trilde niet uit m’n bed, daarvoor ben ik een paar kilo’s te zwaar, maar het voelde wel alsof ik er ieder moment naast kon liggen, gisterochtend vroeg. Niet geheel toevallig was ‘k al wakker en lag ‘k nog even na te genieten van heerlijk ontspannen slapen toen de aardgasnachtmerrie langs galoppeerde. (vrij naar Mark Rutte)

Dit was de derde keer dat ‘k bij vol bewustzijn zoiets meemaakte en nu wist ‘k meteen: “dit was er eentje en geen kleintje ook!”
Eerst had ik ’t gevoel dat het hele Knieperhuis een paar (2cm) centimeter werd opgetild en zomaar met een doffe dreun werd neer gekwakt. En heb je wel eens een steentje in een vijver gegooid en naar de rimpelingen in het water gekeken, nou zo voelde m’n bed rimpelen alsof er een kei in was gedonderd. En nee, we hebben geen waterbed šŸ˜‰
De manlief heeft er niets van gemerkt, hoewel hij degene was die me (per ongeluk omdat ie eerder die nacht liep te spoken) wakker maakte.

Het was een door de gaswinning opgewekte aardbeving en een behoorlijk zware ook. Later op de dag las ‘k ergens dat er toch wel veel voortekenen waren geweest, lees kleine aardschokjes die bovengronds niet of nauwelijks opgemerkt werden, en dat de bodem onrustiger was dan op basis van de afname van de gaswinning verwacht werd. Dat stemt tot nadenken.
Wij hebben met z’n allen profijt gehad van de gasbel in het Groningse maar deze hele problematiek is man made en dat had niet gehoeven.

Wat me aan mezelf opviel was in ieder geval de absolute gelatenheid waar je boosheid, frustratie, angst of anders zou verwachten.

De aardkloot gaat naar de kleaute en we doen het zelf!

2 thoughts on “Schokkend nieuws

  1. Willem schreef:

    Tijdens mijn schooltijd, – de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw-, was het grapje over de Benelux, Nederland de lux en de rest de benen. Hiermee wilden, met name de Belgen aangeven dat Holland, waarmee ze heel Nederland bedoelden, erg goed voor zichzelf zorgde en andermans belang, ondergeschikt maakte aan hun eigen belang. Als er een ding is wat we uit de Nederlandse geschiedenis kunnen leren, is het wel dat het gewest Holland altijd het eigenbelang heeft laten prevaleren boven het belang van de andere delen van Nederland. De revenuen van de turfwinning gingen naar Holland, de Limburgse mijnen waren ten dienste van Holland, Limburg zelf had er betrekkelijk weinig voordeel van. De oliewinning in Schoonebeek bracht alleen in Schoonebeek zelf enige voorspoed, maar nauwelijks 10 km verderop was er niks mee van merkbaar. En het Groningse gas, 60 jaar geleden heeft wel veel reuring in Groningen gebracht, maar om nou te zeggen dat ze er hemeltjeschatrijk van geworden zijn; nou, nee.
    Evenals bij de schade die de mijnbouw in Limburg veroorzaakte en nog steeds veroorzaakt, wordt ook op alle manieren door de overheid getracht de oplossing ervan door de eigenaar/bewoners zelf te laten opknappen. Nee, we gaan de gaswinning afbouwen, zeggen ze, daarmee suggererend dat alle problemen dan tot het verleden zullen behoren. De werkelijkheid is dat de boden er misschien nog wel 50 jaar over doet om een nieuw evenwicht te vinden en we al die tijd het risico lopen op aardbevingen. Elke boer kan je vertellen dat de grond zal inklinken als je die ontwaterd, elke aannemer kan je vertellen dat de grond gaat zetten als je er op bouwt, maar de overheid, de NAM in dit geval, zou niet geweten hebben dat de grond een nieuw evenwicht gaat zoeken als je de druk in de bodem verandert. Ik geloof in de collectieve domheid van de mensheid, maar er zijn grenzen aan. Wat ik weet is dat in de jaren ’70 al bekend was dat de Groninger boden ca 45 cm zou zakken tgv de gaswinning. Gewoon een zettingsberekening uitvoeren was voldoende om daar achter te komen.
    Het bewijs voor mij dat ze het in Holland geen lor kan schelen en dat de rest van Nederland niet meer is dan een wingewest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.