Stemmen?

Morgen is het een democratische feestdag want we gaan, mogen, moeten, kunnen, zijn opgeroepen om te, willen (doorhalen wat niet van toepassing is) stemmen. Yeeeh!

Het is maar de vraag hoe democratisch de EU is en daarover kun je hele verhandelingen houden maar precies daar wil ‘k het eigenlijk niet over hebben.

Ik ben een pro-europeaan en zal dat blijven. Mijn beweegredenom voor Europa te zijn en te blijven is VREDE (in West-Europa, da’s wel een kanttekening van enig belang).

Het is natuurlijk heel bijzonder dat we 70 jaar lang geen oorlog meer kennen in deze contreien. Al 5 generaties (en dan reken ik voor het gemak even de generatie geboren tussen 1941 en 1955 mee, zij zijn weliswaar in de laatste wereldoorlog geboren maar hebben deze niet heel bewust meegemaakt) zijn opgegroeid zonder oorlogsgeweld te kennen. Van mijn vader, geboren in 1935, weet ik dat ie zich bijzonderheden herinnerde uit de oorlog, pas toen hij 10 was ging ie voor het eerst naar de basisschool (iets met inkwartiering in het enige schoolgebouw in ’t durp) en dat heeft grote impact gehad, mijn moeder daarentegen (1941) kon zich alleen maar herinneren dat ze als 4-jarige voor het eerst chocola kreeg. Zie hier een generatiekloofje 😉

Mij is nooit iets verteld over familieleden of ze goed of fout waren, ik heb geen idee of er NSB-ers tussen de familieleden zaten maar ook mogelijke heldendaden van familieleden zijn mij niet bekend. Er werd gewoon nooit over gesproken. Waar de familie wel druk mee was, was, godbetere het, een kerkscheuring tijdens de oorlogsperiode.

Ook daarover wil ‘k het nu niet hebben, wel dat er voor het eerst in de geschiedenis een lange tijd van vrede in Europa is. Dat is niet precies te danken aan de EU zoals de gemeenschap er nu uitziet maar aan z’n voorlopers en de politieke leiders van destijds die hardop zeiden:

Dat nooit meer!

Dat we met al onze verschillen toch een blijvende vrede in Europa kunnen behouden, daarom ga ik stemmen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.