Zon, bomen en panelen

In 2017 werden, na veel vijven en zessen want eigenlijk te weinig zonlicht, door drie enorme bomen achter het huis zag je het bos de zon bijna niet meer in het najaar toch zonnecollectoren geplaatst. De gemeenteambtenaar vond de bomen nog veilig genoeg en ze konden er nog wel jaren staan. Het is milieutechnisch gezien, ook nogal niet een rare ingreep om bomen te verwijderen om van zonne-energie gebruik te kunnen maken.

Volgens de adviseur zouden we door 4 extra en betere, lees iets duurdere panelen te plaatsen het hele bomenprobleem omzeilen en zou het door de bladeren gefilterd zonlicht heel goed omgezet kunnen worden in energie. Vraag me niet precies hoe ’t systeem heet, ik vond het allang best en zo gaven we opdracht voor het plaatsen van die dingen. Vanwege drukte, vakanties en dergelijke ging de zomer, eigenlijk toch de beste tijd voor opvang van zonne-energie, voorbij en eind september gingen de panelen in bedrijf en wij ook want met zonnepanelen op een dak ben je voor de belastingdienst tegenwoordig een bedrijf. šŸ˜‰

Nog geen week waren de collectoren in gebruik toen er een bomendeskundige langs kwam voor inspectie van de 60 jaar oude populieren. Hij heeft amper naar de bomen gekeken maar vrijwel direct een gifgroene stempel erop gedrukt.

De bomen waren einde levensduur, hun energie was op en ze stonden daarmee op de boomkaplijst.

Vanaf maart 2018 hebben we een meer dan prima rendement op de panelen en nu, nu wachten we op een energiek voorjaar

ZON, kom maar door

One thought on “Zon, bomen en panelen

  1. Willem schreef:

    Populieren van 60 jaar oud? Het is al een halve eeuw gebruik dat populieren geplant worden om snel een groen gezicht aan een wijk te geven. Bij mijn weten worden de meeste populieren rond hun 40e groeijaar al gekapt en verwerkt tot plaatmateriaal of luciferhoutjes. Je had dus zwaar bejaarde bomen achter je huis staan blijkt maar weer.
    Eind augustus heb ik ook een twaalftal zonnepanelen op het dak geplaatst en ondanks dat we in principe het slechte seizoen ingingen hadden we toch na de winter ruim 2 MW opgewekt. Een maand geleden er nog 3 bij laten plaatsen en toen bleek dat de 3 nieuwe panelen al weer een hogere capaciteit hadden dan de andere 12, zonder dat er prijsverschil zat in de panelen. Terzijde, inmiddels zitten we al aardig in de buurt van 2.5 MW.
    De ontwikkeling ervan gaat supersnel blijkt maar weer. Ik houd er rekening mee dat ik over minder dan 10 jaar zwaar verouderde panelen heb, maar dan ben ik ook op een leeftijd dat zoiets me niet echt meer kan schelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.