Droger of vaatwasser?

Droger of vaatwasser, onlangs deed ik mee aan een quizje waarin de vraag gesteld werd: welk apparaat neemt de meeste energie?

Ik ging voor de droger maar de quizmasters waarmee overigens niet gecorrespondeerd mocht worden, wezen mijn antwoord terug als zijnde een kapitale FOUT.  Okay dan, ik beweer niet de wijsheid in pacht te hebben en ’t zou zomaar kunnen zijn dat een vaatwasser meer energie verbruikt omdat ie meer gebruikt wordt. Dat kan ik me zelfs voorstellen (wij doen zonder vaatwasser dus ben ik niet ter zake kundig) gezien het feit dat zo’n ding waarschijnlijk dagelijks draait, zeker in een meerpersoonshuishouden en mijn droger draait gemiddeld twee keer per week, daar zal de besparing zitten. Let wel: dit is een aanname! En om dan met Knieperdochter te spreken:
Assumption is the mother of all fuck ups!

Om precies te zijn, als je bij aankoop van een tv alleen maar kijkt naar het jaarlijks verbruik, ben je niet goed bezig. Want… als jij de tv dag en nacht aanzet om je peuter rustig te houden (voorbeeld hè, dit is een voorbeeld, geen oordeel), geef ‘k je op een briefje dat je meer energie verbruikt dan wanneer je alleen maar GTST volgt en daarna de tv weer uitzet.
Het jaarlijkse verbruik van een koelkast daarentegen is vrij nauwkeurig te schatten, gesteld dat je het apparaat een jaar lang aan het stroom laat hangen.

Maar let op: energielabels gaan in de meeste gevallen uit van het efficiëntste gebruik, bij een vaatwasser is dat de eco-stand en voor een tv gebruikt de fabrikant meestal een maximale kijkduur van 4 uur per dag.
’t Is maar de vraag welke richtlijnen gehanteerd worden!

 

 

2 thoughts on “Droger of vaatwasser?

  1. Willem schreef:

    Erg discutabel of een vaatwasser meer energie gebruikt dan een wasdroger. Bij mij thuis staan ze beiden. De wasdroger is aangeschaft begin jaren ’90 en was toen hard nodig, want ik zat doordeweeks in het noorden des lands en eega had haar werk ergens onderin Limburg. Je begrijpt dat je dan voor de was niet afhankelijk kon zijn van het weer en er gauw een beroep gedaan werd op de wasdroger. Die droger werd dus intensief gebruikt en eentje uit die tijd wist wel raad met een aardige hoeveelheid energie. Eind jaren ’90 kwam er ook een vaatwasser, want met een 4-persoons huishouden was dat wel gemakkelijk. Enige jaren geleden heeft het verwarmingselement het begeven, maar de situatie was veranderd; kinderen de deur uit en in plaats van dagelijks te gebruiken werd het hooguit 2 x per week en vaak alleen maar omdat je door je schone borden en schalen heen was. De vaatwasser is nog steeds niet gerepareerd omdat de urgentie ervoor ontbreekt.
    Al met al weet ik wel zeker dat mijn vaatwasser, al hij nog heel zou zijn, minder energie gebruikt dan de wasdroger. Al was het alleen maar omdat er ‘oude’ techniek is gebruikt in de wasdroger en ‘nieuwere’ techniek in de vaatwasser

  2. Ka schreef:

    Die van ons gaat zo’n 4x per week aan. En ik ben ontzettend blij met dat ding. Snap niet dat ik al die jaren zonder heb gedaan.
    En nee: ik maak me niet druk om mijn verbruik. Het levert me nl ook veel op: heel veel plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.