Achter de rhododendrons

De man is helemaal waus van rhododendrons, als ze tenminste bloeien, dat is! Het liefst zou ie de hele postzegel volplempen met meerdere van deze struiken maar dat mag niet van mij. Jawel, soms moet een vrouw streng zijn.šŸ˜Ž Een tuin van 11 bij 7 meter lijkt in een stad een behoorlijke postzegel maar met meerdere van dergelijke planten blijft er weinig ruimte over om de schommelbank te gebruiken.

Om de vrede in huis te bewaren gingen we vandaag op zoek naar een plek waar wel een hele verzameling van deze struiken te vinden is. We gingen dus op stap naar Eenrum. Daar op de vette Grunneger klei, bedacht in de roerige jaren zestig van de vorige eeuw, notaris Smit een rustig arboretum. De Notoarestoen staat vol rhododendrons en andere bijzondere bomen en struiken die het op de klei prima doen. De tuin is in ’t voorjaar, als veel rhododendrons bloeien op ’t mooist.

3 thoughts on “Achter de rhododendrons

 1. Henske schreef:

  Wat mooi! Maar o, ik denk ook Japanse duizendknoop te ontwaren? Wel leuk om naar te kijken, maar niet zo fijn voor de Notaristoen…

 2. ingridw57 schreef:

  O wat mooi. Hier leent de klei zich niet voor rhodo’s. Maar blijf het proberenšŸ˜‰

 3. Willem schreef:

  Nooit geweten dat de Groningse (zee)klei geschikt was voor zuurminnende planten. De foto’s laten het bewijs zien dat het wel mogelijk is, want ik mag aannemen dat er niet een treinwagon turfmolm in de grond verwerkt is om de pH op het gewenste niveau te brengen.
  Uit eerdere berichten heb ik begrepen dat jij in Stad woont en daar heb je dacht ik toch niet die geconsolideerde klei die je richting Waddenzee hebt, op het Hogeland. Dus wat geschiktheid aangaat lijkt me dat je, qua grondsoort, gunstiger zit. En er zijn veel Japanse Rododendrons die niet zo machtig groot worden. En anders ga je over op de neefjes en nichtjes ervan; de Azalea’s. Die bloeien net zo mooi en blijven een stuk kleiner en botanisch gezien zijn het ook rododendrons. .
  Als geboren en getogen Drent en opgegroeid met de Drentse spelling, moest ik even wennen aan het verschil met de Groningse spelling. Het gaat in dit geval om de plaats van de a en o in de dubbelklank van notoaris op zijn Gronings en notaoris op zijn Drents.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.