Oude pannen op inductie?

Sinds we in 2017 de zonnepanelen lieten plaatsen, liet ’t niet los; we wilden wel verder van ’t gas af ! Toen er begin 2018 nog eens weer een aardschok door de provincie beefde, besloten we er zoveel mogelijk naar te streven om zo weinig mogelijk gas te gaan gebruiken en met een overcapaciteit aan zonne-energie was de eerste keus om tenminste elektrisch te gaan koken.

Ik was ooit, nog steeds hoor, al heel enthousiast over mijn slow-cooker want het ding nam bijna geen stroom en dus informeerde ‘k verder naar de meest gunstigste manier van elektrisch koken. Voor mij draaide dat uit op inductie. Mijn moeder kookte in de vorige eeuw al elektrisch en daarmee was ik toen niet onverdeeld gelukkig; de keren dat de melk alsnog overkookte omdat ‘k de pit wel laag had gedraaid maar te weinig rekening hield met het na-ijleffect van het elektrisch koken, stonden me nog helder voor ogen. Nou nee niet precies dat, wel het schoonmaakwerk wat er naderhand achter vandaan kwam.

En zo moest er een inductieplaat komen. maar met zo’n plaat alleen ben je er niet, de meterkast moest omgebouwd en nieuwe pannen met magnetische bodem bleken noodzakelijk maar ik bleef twijfelen over mijn gietijzeren pannen. Ik had twee heel fijne braadpannen, gietijzer dus loeizwaar, en ‘k kon geen even fijne vervangers vinden. Ik besprak mijn ‘probleem’ met de elektricien toen ie de meterkast aanpaste en hij kwam met de onsterfelijke oplossing: Pannen waarmee je op gas kookt worden enigszins bol aan de onderzijde, dat gebeurt niet met gietijzeren pannen, de hitte voor je het ijzer kan gieten, ja hèhè we hebben ’t over gietijzer, is zoveel heter dan zo’n pan op het gas ooit kan worden, deze kunnen bijna niet vervormen!

Zo gebeurde het dat ‘k geen nieuwe braadpannen kocht, ‘k gebruik de gietijzeren pannen die al jaren gasgestookt waren, nu gerust op de inductieplaat.

En wat dachtjewat, geen centje pijn!

One thought on “Oude pannen op inductie?

  1. Willem schreef:

    Dat bodems van pannen waar op gas mee gekookt wordt een gerede kans hebben op nol staan komt doordat de warmte niet snel verspreid wordt. Pannen met een koperen bodem hebben daar al een stuk minder last van. Ikzelf gebruik nog pannen die ik (voor bijna een maandloon) in 1967 heb aangeschaft. Onlangs nog de haarliniaal over de boden gelegd en nog steeds hartstikke vlak. Dat komt door de koperen boden die ervoor zorgde dat de warmte goed gespreid werd.
    Wij hebben ook het plan om van het gas af te gaan en zullen dan elektrisch moeten gaan koken. Voor inductie zijn pannen met een koperen bodem ongeschikt, zodat er wel nieuwe pannen aangeschaft moeten worden. Dat lost meteen een ander probleem op. De handgrepen van de pannen zijn niet meer verkrijgbaar en van een aantal pannen moeten die weer vervangen worden.
    Wat ik me bij inductiekoken wel afvraag is waarom er niemand op het idee gekomen is om stalen platen ter grootte van een panbodem in de handel te brengen. De stalen plaat warmt wel op en geeft de warmte wel door aan de, in mijn geval, koperen bodem en je hebt maar een paar maten nodig. Er zal wel een praktisch probleem aan ten grondslag liggen.. .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.