Uitslapen, daar moet je ’s avonds mee beginnen!

Gistermiddag kwam ‘k helegaar thuis, of heel erg gaar, net hoe je ’t hebt en graag was ik in m’n nest gedoken om tot de volgende dag te slapen. Maar ja dat doe je niet want er moet gegeten worden, een kind had aandacht nodig en een andere zeer belangrijk argument om niet al om 7 uur het bed in te duiken, is dat je dan midden in de nacht helder wakker bent vanwege uitgeslapen, dus om al deze genoemde redenen deed ik dat niet en ach een paar afleveringen van Vikings verder was het bijna normale bedtijd. Zo tussen een uurtje of half elf en elf.

’n Klein plukje CL-wedstrijd, waar we een duidelijke favoriet hadden en het er op dat moment niet echt op leek dat onze favoriet de voorsprong in deze wedstrijd kon behouden, meegepikt en om kwart voor elf lagen we onder de wol om van een welverdiende nachtrust te genieten. Vroeg? Mwah, da’s arbitrair, de wekker gaat om 6.30 dus zo’n zeven uurtjes slaap en dan mogen we alweer.

Vannacht niet, voor de wekker als in ruim voor vier uur zelfs al was ‘k wakker. ‘k Hoorde één voor één de vogels hun ochtendgroet aanfluiten en voor half zes waren we beiden dan wel wakker maar niet echt uitgeslapen. Twee kopjes koffie, genoten op bed, later ging de wekker en stapte ik onder de douche.

Was ‘k nu vast maar om 7 uur ’s avonds onder de wol gekropen dan had ik misschien kunnen beleven wat mijn moeder vroegâh altijd zei:
Uitslapen, daar moe ‘j ’s avonds mee beginnen, de geslapen uren voor 12 tellen dubbel 😉

.

 

3 thoughts on “Uitslapen, daar moet je ’s avonds mee beginnen!

 1. Be Silly Today schreef:

  Wat een pech! Ik vind het fijn om vroeg wakker te worden en de vogels te horen…maar inderdaad vooral als er een goede nachtrust aan vooraf is gegaan. Ik hoop dat jullie vanavond goed slapen.

 2. betjesonnetje schreef:

  Wat een wijze woorden van je moeder.

 3. Willem schreef:

  Als het waar is dat de uren die je voor middernacht slaapt dubbel tellen dan heb je met de overgang van zomer- naar wintertijd en omgekeerd een probleem. Wij in Nederland hebben dat sowieso, want we zitten goed beschouwd dichter bij de nulmeridiaan dan bij Berlijn, grofweg het ijkpunt van de Midden-Europese tijdzone. De reden dat we in die tijdzone zitten heeft er mee te maken dat men op het vaste land van Europa een zelfde tijdrekening wilde. Dus de 12 uur in Utrecht is in de astronomische tijd eerder rond 11 uur en met de zomertijd nog een uur eerder.
  Mijn conclusie is daarom dat het gezegde over het dubbel tellen van de uren voor twaalven met een kruiwagentje zout genomen moet worden.
  Wat me wel geloofwaardig voorkomt is dat de eerste uren van je slaap intenser zijn dan de latere uren, maar dat heeft niks te maken met het tijdstip waarop je gaat slapen. Maar een slaapdeskundige, die zal ongetwijfeld bestaan, zal je daar meer over kunnen vertellen. Maar het zal het gezegde misschien verklaren.
  Ik ben een nachtmens, mijn hele leven al geweest en voel me er uitstekend bij. Sinds ik met pensioen ben, kan ik me er ook ongeremd aan over geven, wat ik ook doe en voel me er uitstekend bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.