koffie met een koekje

Omdat Knieperman voor de keus werd gesteld, een hogere dosering van z’n ‘suiker’tabletjes of vrijwel alle suikers te laten staan, hebben we veel van de geraffineerde suikers uit het Knieperhuis verbannen. Koekjes, ijs en toetjes proberen we zoveel mogelijk suikervrij of helemaal te mijden.

En dan zit je ’s avonds, over de koffie mekaar aan te kijken en dan heb je trek, ’t hoeft niet beslist zoet te zijn maar een koekje bij de koffie is toch wel erg lekker.

Maar hoe maak je een koekje dat suikervrij toch lekker is?

Gelukkig heb ‘k inmiddels zo veel recepten verzameld dat ‘k met wat aanpassingen een recept kon uitproberen om de dag erna een koekje bij de koffie te presenteren waarin extra suiker een volstrekt overbodige toevoeging zou zijn. Ook op zoek naar een ‘suikervrije’ snoeperij?

Komt ie:

4 nectarines, scheutje water, kneepje citroensap, 1 zakje agar-agar, 120 gram bloem, 80 gram havermout, 110 gram (plantaardige) boter, 1 theelepel kaneel, scheutje agavesiroop (naar smaak), 1 theelepel bakpoeder of een beetje baking soda.

Snij de nectarines in blokjes. Doe de stukjes in een pannetje met water, citroensap, breng aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. Strooi de agar-agar erbij en laat nog 2 minuten doorkoken. Meng in een kom, bloem, havermout, 1 theelepel kaneel en bakpoeder of baking soda. Smelt de boter in een pannetje en giet de boter bij het bloem mengsel samen met de agavesiroop. Roer goed door elkaar.

Verhit de oven op 180 graden. Schep de helft van het deeg mengsel in een ingevette (kleine) bakvorm en druk goed aan. Schep het nectarinemengsel op het deeg en zet de vorm in de oven. Laat 20 minuten bakken. Haal de vorm uit de oven en verkruimel de rest van het deeg over de koek. Zet um terug in de oven en bak nog 25 minuten.

( meer dan genoeg voor 12 porties )

001

Probeer ‘m te laten afkoelen voor je opnieuw koffie zet waar je iets lekkers bij wilt sneupen.

Advertenties

7 thoughts on “koffie met een koekje

  1. greet schreef:

    Misschien op voorraad wat linzentruffels van Joke Boon maken. Het recept is zo te googelen.
    Ze zijn erg lekker! Ik dacht met die ingrediënten kan dat nooit, maar ik was verbaasd hoe lekker ze waren. Ik bewaar ze in de vriezer en haal er twee uit als ik savonds wat lekkers bij de koffie wil.

  2. Lot schreef:

    Klinkt lekker en je zou voor minder koolhydraten nog een deel vd bloem kunnen vervangen door bv amandel of kokosmeel.
    Ook kokosmacaronen zijn heel goed suikerarm te maken.

  3. Willem schreef:

    In eerste instantie dacht ik “Aardig recept, misschien ook eens proberen”, totdat ik me realiseerde dat het voor een diabeet, wat ik ook ben, niet echt geschikt is. Teveel suiker en het doet er weinig toe of het om vruchtensuiker gaat, of hoog geraffineerde suikers. Suiker is suiker en het lichaam maakt weinig onderscheid tussen lactose, fructose of glucose, of hoe al die soorten suiker ook maar mogen heten.
    Desondanks denk ik het nog wel eens te gaan maken, maar alleen voor bezoek of vergelijkbaars en zal de suggestie van @Lot opvolgen; bloem (deels) vervangen door amandelmeel. Het scheelt waarschijnlijk ook dat ik geen koffie lust. Wel thee en dat drink ik dan ook veel, maar op een of andere wijze heb ik geen behoefte aan iets (zoetigs) erbij. Wat ik er wel lekker bij vind is een chocolaatje, maar dat is, in het licht bezien van diabeet zijn, geen goed idee. Die opoffering getroost ik mij dus maar

  4. Nicole Orriëns schreef:

    Ik kan me voorstellen dat je dan toch wel zin hebt in dat koekje. Maar zit in die siroop niet alsnog weer suiker?

  5. betjesonnetje schreef:

    Ik volg ook een dieet, niet suikervrij of -arm, maar vetarm. Hiermee vervallen ook de meeste koeksoorten. Mij maakt het niet uit; als ik iets knapperigs bij de koffie wil neem ik een knäckebroodje met daarop Skyr en plakjes tomaat o.i.d. Het is niet zoet maar daar wen je aan en ook niet vet en daar wen je ook aan.
    Als ik bij andere mensen kom, merk ik dat ze me heel graag een koekje bij de koffie willen geven. In het vetarme genre heb je dan: ontbijtkoek zonder boter en eierkoek zonder toevoegingen. Vind ik allebei niet lekker, veel te zoet, maar eet ik op om de gastvrouw een plezier te doen.
    Linzentruffels heb ik even nagekeken, is gewoon een vette zoetigheid, gaat voor mij niet door.
    Bovenstaand recept klinkt erg lekker maar gaat in huize Betje ook niet gebeuren vanwege de boter.
    Dit soort genoegens zijn voor mij voorbij; daar staat tegenover dat ik me beter voel dan eerder. Veel beter. Daar laat ik die traktaties graag voor staan.

  6. Hanneke van Dijk schreef:

    Wij bakken tegenwoordig veel met de producten van greensweet stevia. Ik wil er eigenlijk geen reclame voor maken maar ben wel erg enthousiast! Voor fijne suikerrije recepten zou je ook kunnen kijken op de website van Moniek van der Vloed (meukvrij met Monique). Misschien heb je wat aan deze info?

  7. Ikkelien schreef:

    Mooi dat jullie kiezen voor minder medicatie…. 😀
    Het lichaam maakt echter geen onderscheid tussen geraffineerde suiker en andere suikersoorten als vruchtensuiker (uit de nectarines), agavestroop, honing enz. Suiker is suiker.
    Probeer het koekje bij de koffie af te leren. Beter is om een stukje > 80% pure chocolade te nemen, een stukje kaas, wat rauwkost oid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s