Rollade anders

En nee dit heeft niets te maken met die vieze drab die de piepers anders maakt.

Bij ’t inpakken van de koelkast, na de wekelijkse boodschappen, kwam ‘k een half bakje champignons tegen die echt de beste tijd onder de hoed hadden. Slappe hap. Daarom maar ‘ns weer in de kookboeken gedoken om een leuk recept, met champignons, te verzinnen. Niet dat ‘k iets speciaals op tafel wilde zetten maar ’t is best leuk om af en toe een spectacul(in)aire vondst op tafel  te brengen.
In dit geval werd ’t een rollade anders, nee geen vleesrollade en er hoefde ook geen touwtje om met een paar lapjes bladerdeeg lukte ’t ook heel goed.
00216
Heb je nou ook nog wat champignons over dan is onderstaand receptje misschien een leuk idee. Er kunnen een boel restjes in verwerkt worden.

  • peulvruchten uitgelekt uit blik (de gedroogde versie: geweekt en gekookt kan natuurlijk ook) en
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 2 of 3 teentjes knoflook
  • een restantje champignons, fijngesneden
  • 3 eetlepels sherry
  • 3 eetlepels bouillon
  • 1 stukje rode peper, fijn gesneden
  • restje maïskorrels, kan natuurlijk evengoed een stukje fijngesneden paprika of wortel zijn
  • 4 blaadjes bladerdeeg, ontdooid
  • 1 eetlepel olijfolie

Bak ui, peper en champignons uit in de hete olie tot het vocht uit de paddenstoelen is verdwenen. Pureer de peulvruchten met knoflook in de keukenmachine en voeg het mengsel bij de champignons, laat het geheel even lekker bakken. Voeg de maïskorrels toe en blus daarna af met de sherry en bouillon en laat het vocht verdampen.
Laat het mengsel afkoelen.
Rol het bladerdeeg uit tot een lap van ongeveer 30 bij 30 centimeter, verdeel het peulvruchtenmengsel in het midden over de lap, vouw de zijkanten naar binnen en rol een soort rollade van het geheel.
Leg de rollade met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal, strijk een beetje water over de bovenkant en schuif de rollade in de oven die je op 200 graden hebt ingesteld. Ongeveer een half uurtje laten bakken tot het deeg een mooi kleurtje heeft.

Eet smakelijk

 

 

Advertenties

One thought on “Rollade anders

  1. Willem schreef:

    Dat halve bakje champignons doet me denken aan mijn broer die zich niet voor kon stellen dat iemand een stukje kaas van 3 ons koopt. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je maar een half bakje champignons gebruikt, rekening houdend met het feit dat die dingen tijdens de bereiding ook nog eens slinken als jonge bladspinazie. Van een bakje van 250 gram houd je met enig geluk 150 gram over.
    Wat het verband is met de kaas van mijn broer hoor ik je denken; wij zijn afkomstig uit een gezin waar kaas een favoriet broodbeleg was en er wekelijks wel een stevig edammertje nodig was om in die behoefte te kunnen voorzien.
    Mijn broers buren kwamen de avond voordat ze met vakantie gingen, hem de dingen uit de koelkast brengen die de vakantieperiode niet zouden overleven en daaronder was een stukje kaas van rond 300 gram, wat mijn broer de opmerking ontlokte “Wie koopt er nou een stukje kaas van 3 ons”. Hoewel hij al jaren getrouwd was, was het bij hem zo ingeprent dat je nooit minder dan een kilo kaas kocht.
    Diezelfde inprenting heb ik, lijkt het wel, met de champignons, wat niet wegneemt dat ik deze variant op de loempia toch eens een keer probeer.
    Nog een tip, bladerdeeg krijg je op de overlap uitstekend vastgeplakt als je een kant een beetje nat maakt met water; een kwastje of zelfs een natte vinger werkt uitstekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s