Tot de enkels in het water

Nee, wij niet, wij hielden droge voeten, gisteravond, in tegenstelling tot sommige anderen hier in ’t Noorden en misschien ook wel elders in den lande.
Het lijkt me toch vervelend, en ik weet dat dit het understatement van het jaar is, als je in je eigen huis tot aan de enkels in het water staat.

Al van begin dat de Knieperwoning gebouwd werd, bedachten wij toch vast en zeker geen wateroverlast te gaan ervaren. Onze woning staat aan de voorzijde ruim 30 cm boven straatniveau, aan de achterkant is het terras vorig jaar net iets meer dan een halve meter opgehoogd en nog is de drempel tussen terras en binnen ongeveer 7 cm,  onze tuin van 11 meter diep heeft alles bij elkaar een afschot van bijna 70 centimeter, je zou kunnen stellen dat het water hier gemakkelijk afgevoerd kan worden.

D’r is al langer sprake van dat we meer en meer overlast van ‘regen’water zullen gaan krijgen en het bleek gisteren maar weer eens. Ik blijf het dan ook vreemd vinden dat er nog steeds woningen gebouwd worden vlakbij oevers van rivieren en meren en in de uiterwaarden, toch van oudsher waterbergingsgebieden.

meerstad.jpg

Ik heb d’r natuurlijk geen benul van, dat laat ik maar beter over aan stedebouwkundigen maar ‘k vermoed zo dat binnen nu en niet al te lange tijd de verzekeringsmaatschappijen wel alvast hun premies gaan verhogen vanwege al te veel natuurgeweld.

 

Advertenties

5 thoughts on “Tot de enkels in het water

 1. Rob Alberts schreef:

  Meters onder zeeniveau staat mijn huis.

  Hopelijk blijven we de zeedijken verhogen en verhogen.

  Regenachtige groet,

  • Willem schreef:

   Ik wil je niet ontmoedigen, maar ik begrijp dat je ergens in West-Nederland woont. Dan heb je dubbel pech; a) de zeedijken kun je niet oneindig blijven verhogen, ook dat is eindig, en b) West-Nederland is voor het overgrote deel ontwaterd veengebied en dat blijft zakken. Ieder jaar weer iets. Het relatieve voordeel is dat die zakking een logaritmische verloop heeft. Kort door de bocht gezegd; de zakking na 1 jaar is verdubbeld na 10 jaar en na een eeuw is de zakking van de eerste 10 jaar daar weer bovenop gekomen. Het veen in het westen is nu gemiddeld 300 á 400 jaar droog. Reken maar uit welke tijd je nog hebt voor het echt rampzalig wordt.
   Tegen de tijd dat het echt een probleem dreigt te worden doen ons de kiezen niet meer zeer, laat dat een schrale troost zijn.
   Wat niet meegenomen is in deze beschouwing is de zeespiegelstijging. Die kan het hele verhaal in negatieve zin overhoop halen.

 2. greet schreef:

  Daar zijn al regels voor, sinds de watersnoodramp in 1953. Schade door water uit de lucht, wordt wel vergoedt, water van opzij, zoals een overstroming van rivier of dijkdoorbraak, niet.
  Heel lastig als een rivier overstroomt door teveel aan regen.
  Als er meer en meer natuurgeweld is zullen verzekeraars dat best veranderen. In hun voordeel natuurlijk.
  Het beste is gewoon geen huis onder de waterlijn te kopen.

 3. Siny schreef:

  Snap het ook niet het bouwen in uiterwaarden .
  En ook dat er veel groen wordt opgeofferd voor bouwen

 4. Janne1950 schreef:

  Mijn meester van de 5E klas heeft me 55 jaar geleden beloofd dat wij (op de Hondsrug) droge voeten blijven houden. Tot nu toe heeft hij gelijk gehad ………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s