Beslist

En vanochtend was het dan eindelijk zover, we kregen duidelijkheid over het wel of niet renderen van zonnepanelen.
Natuurlijk had ik me enigszins ingelezen en wist ‘k ook al ongeveer van de prijzen, zo tussen de 4000 en 5000 euroos voor het aantal panelen die op ons dak nodig zijn; waar het mij om ging was vooral het rendementsverlies vanwege de bomen die achter het Knieperhuis staan.

Dat verlies is best fors, waar op een zonnig dak de panelen gemiddeld 90% rendement geven, zou het in onze situatie uitkomen op zo’n 65%. Dat verlies, vertelde de adviseur, was deels op te lossen door panelen met compartimenten-optimizers te gebruiken. Kort gezegd, dat houdt in dat er per paneel gebruik wordt gemaakt van niet alleen drie compartimenten maar ook nog eens per compartiment een apparaatje dat er voor zorgt dat de compartimenten optimaal (jawel daarom heten ze optimizers ;)) zonlicht omzetten in energie. Zelfs gebruik makend van behoorlijk ‘beschaduwd’ zonlicht konden deze panelen renderen. En als we dan ook nog eens 2 extra panelen zouden laten zetten, kwamen we uit op een rendement van zo’n 85%.

Rendement-zonnepanelen
Mochten de bomen dan op enig moment toch gekapt gaan worden, dan zou het zomaar kunnen zijn dat we riant in de plus uitkomen. En zou er tegen die tijd geen gas meer uit het groningerveld getrokken mogen worden dan kunnen we overstappen op een elektrische kachel.

Conclusie: Nog voor de winter, en dan kunnen die panelen wél gebruik maken van de zon omdat er aan de bomen dan geen blad meer zit!, worden de panelen geïnstalleerd. De offerte is zelfs al getekend teruggestuurd.

Als we willen, kunnen we heel vlot beslissen 🙂

 

Advertenties

One thought on “Beslist

  1. Meer door minder schreef:

    Probeer de panelen zo snel mogelijk te laten plaatsen van april t/m september leveren de panelen namelijk +/- 70% van de jaaropbrengst en van oktober tot maart leveren ze +/- 30% van de jaaropbrengst op.
    succes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s