Cafetaria in de postzegel

Het is volle bak, zo vol dat de koolmeesjes mekaar de postzegel uitvechten!

Al sinds jaar en dag heb ik een nestkastje hangen voor, eigenlijk, pimpelmeesjes maar de koolmeesjes zijn net iets brutaler en die bevolken meestal het kastje, ook dit jaar weer. De jonkies zijn nog niet uitgevlogen en ‘k vind het een dagelijks pleziertje om het koolmeesouderpaar te bestuderen in hun opvoedingsdrukte.

Omdat die beestjes ternauwernood tijd hebben om een fatsoenlijk maaltje voor zichzelf   bijeen te scharrelen heb ‘k een netje vogelvoer, pinda’s dit jaar, hangen. Voor iedere zoektocht snacken de oudjes voor zichzelf wat van de pinda’s om daarna voor de jonkies te zoeken naar rupsjes, maden, vliegjes en alles wat jonge koolmeesjes lekker vinden. Heel af en toe zie ik pa en moe zelfs met een ‘snackje uit het zakje’ naar het nestkastje vliegen, niet te vaak zo gezond zullen pinda’s niet zijn voor jonge vogeltjes.

20170608_185026.jpg

zie je die kaper op de kust? iets rechts onder

De laatste week zijn het niet alleen de koolmeesjes die in de eigenste Knieperpostzegel wonen, die bij ons komen snacken, ook uit de wijde omgeving zie ‘k ze langskomen. ’t Is een soort Friet van Piet maar dan voor vogels alleen komt het in de gemiddelde cafetaria minder vaak tot matten.

Wat kunnen koolmeesjes vechten, zeg!

Advertenties

8 thoughts on “Cafetaria in de postzegel

 1. Rob Alberts schreef:

  Om de Familie Pimpelmees een nestkast te gunnen, heb ik metalen plaatjes bij de invliegopening. Een collega heeft de opening in die metalen plaatjes precies op maat voor Pimpelmezen gemaakt. Hoewel de Koolmezen graag willen, kunnen zij net niet naar binnen.

  Voor het voer wordt er wel gevochten. Soms wint een Koolmees, soms wint een Pimpelmees.

  Het nest Pimpelmezen vloog 14 mei uit.

  Vogelvriendelijke groet,

 2. Willem schreef:

  Bij mijn weten is de vliegopening voor een koolmees 32 mm en voor een pimpelmees 28 mm. Mezen hebben een territorium en dat verdedigen ze te allen tijde. De kans dat ‘Friet van Piet’ een drukbeklante zaak wordt lijkt daarom niet zo groot, maar de boeiende gevechten zullen wel toenemen.
  Veel plezier en vooral verbazing toegewenst met de gevleugelde vrienden.

 3. Nicole Orriens schreef:

  Erg eigenlijk, want ze ogen zo schattig en onschuldig! Wel een leuk gezicht lijkt me zo in je tuin!

  • Willem schreef:

   Heb je wel eens winterkoninkjes hun territorium zien verdedigen? Daarmee vergeleken is een ‘koolmezengevecht’ hooguit een stevige woordenwisseling. Winterkoninkjes, -alleen de mannetjes?- zijn schattig kleine vogeltjes, totdat een concurrent in de buurt komt.

 4. tineke schreef:

  Het is lief bedoeld, maar heel slecht voor vogeltjes, om nu pinda’s te eten. Ze hebben nu dat eiwitrijke voedsel nodig van wormpjes, rupsjes ed. Google er maar eens op !

  • Willem schreef:

   Dat geldt vooral voor de jonkies. De ouders hebben in deze tijd vooral ‘krachtvoer’, in dit geval calorierijk voedsel, nodig.

 5. luani206 schreef:

  Wat mooi om gade te slaan , Hier hebben we volop mussen die onder de dakpannen nestelen , en hun gekwetter is heel gezellig om aan te horen.
  Henriette
  http://www.onsleveninroemenie,blogspot.ro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s