Nee, het is niet genoeg!

Nou is de kogel door de kerk en toch bennen de Grunnigers nait tevreden, ’t is ook aal wat!

Vandaag in het nieuws: De NAM trekt zich terug uit de afhandeling van de aardbevingsschades in Groningen, zo op ’t eerste gezicht is dat goed nieuws. Tja, men moest wat omdat de Tweede Kamer zich had uitgesproken voor schade-afhandeling zonder rechtstreekse bemoeienis van de NAM, en dan kan de directeur van de NAM wel zeggen dat men dat al van plan was, mwah daar zegt mijn gevoel iets heel anders. Ow en het ministerie van Economische Zaken blijft toch wel een flinke vinger in de pap houden hoor, dus het kon wel eens een gevalletje regen-drup worden. Want EZ en NAM, dat zijn dikke vriendjes en die bijten mekaar niet.

Er zit een andere adder onder het gras, want de gedupeerden hier in het Groningse hebben te maken met een, mede door de NAM en onder auspiciën van de NAM opgetuigde, organisatie als het Centrum Veilig Wonen. Bij dat CVW mag, nee moet je je melden als je schade hebt vanwege een ‘aardbeving’ maar dat centrum is een rechtstreekse dochter van de NAM.

images

Ow en nog iets, men maakte vandaag ook maar van de gelegenheid gebruik om te melden dat de schades in het zgn buitengebied niet gerelateerd waren aan de gaswinning.
Nee dergelijke aardbevingen en de schades die daardoor ontstaan houden zich keurig aan de lijntjes die de NAM en het CVW hebben uitgestippeld.

 

,

 

Advertenties

One thought on “Nee, het is niet genoeg!

  1. Willem schreef:

    Ach, directe invloed van de NAM lijkt weg te zijn, maar achter de schermen blijven ze de touwtjes van hun trekpoppen stevig in handen houden.
    In een eerdere reactie op dit forum, n.a.v. de film over de impact van de gaswinning op de bevolking en hun huizen, heb ik mijn ervaringen met de NAM al eens verteld. En ik heb nog steeds geen enkele reden om aan te nemen dat de NAM zomaar ‘spontaan’ alles los zal laten. Hoe je het wendt of keert, de NAM zal invloed willen blijven uitoefenen op de schadeafhandeling. Zolang de NAM of EZ geen geld, misschien wel enkele miljarden, in een noodfonds stort zal er in wezen niks veranderen. En dat noodfonds moet beheert worden door een volstrekt onafhankelijke instantie. Maar vind dat maar eens.

    Nog een aardig detail; begin jaren ’70 volgde ik een cursus grondmechanica en funderingstechniek en tijdens het onderwerp ‘zetting’ hebben we er een lesavond aan besteed om de zakking van de Groningse bodem te berekenen. Uitkomst 43 cm in het centrum van de gaswinning, uitlopend naar nul cm ‘aan de rand’. We hebben het toen ook nog, geheel zijdelings, gehad over de schade door de zetting, – aan aardbevingen dachten we toen nog niet- en kwamen tot de conclusie dat die in het centrum ‘mee zou vallen’, maar het grootst zou zijn aan de randen.
    Om die reden vind ik het aanwijzen van een ‘buitengebied’ ook nogal merkwaardig. De aardbevingsschade zal daar inderdaad minder zijn, maar de schade tgv ongelijke zetting juist groter dan in het centrum. En je hebt het altijd over een van beide, of een combi ervan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s