Open brief

Voor een beetje historisch besef:

2010-2012 Ten tijde van het eerste kabinet Rutte werd in 2011, 54 miljard kuub gas uit de Groninger bodem gepompt, (de partij die nu roeptoetert zich hard te maken voor terugdringing van de gaswinning leverde destijds de minister onder wiens beleid dat werd toegestaan, M. Verhagen CDA)
Op 16-8-2012 DE ‘eerste’ aardbeving die in de stad Groningen met een magnitude van 3.6  ook duidelijk gevoeld werd en daarmee kwam de discussie op gang dat aardgaswinning meer kapot maakte dan ons Groningers lief was.

Vanaf dat moment buitelden het Ministerie van EZ, het KNMI, het Staatstoezicht op de Mijnen en de NAM over elkaar heen met onderzoeken, beloftes, intrekken van diezelfde beloftes en dan weer met nieuwe nietszeggende toezeggingen. Eind van het liedje ( nu op moment van bloggen ): er mag nog steeds 27 miljard kuub gas opgepompt worden en het CVW (het centrum voor veilig wonen, de organisatie die door de NAM is opgetuigd om de schade te herstellen wist vorig jaar een positief resultaat, lees winst: van 3 miljoen te noteren, dus kort door de bocht: de NAM verdient zelfs aan het herstellen van de woningen)

images0.persgroep.net

Nu er volgende week verkiezingen zijn, zijn de politici die zich ook met dit dossier bezighouden iets gemakkelijker benaderbaar, tenminste: ze bewegen zich op campagne door het land om met de kiezer van gedachten te kunnen wisselen.
Zoniet de lijsttrekker van de VVD i.c. de huidige premier van Nederland, nadat er afgelopen week een aantal geëmotioneerde, gedupeerde Groningers de premier niet uit lieten spreken in een tv-uitzending, vond de redactie van Nieuwsuur ( die ook een aantal uitzendingen met lijsttrekkers verzorgt) dat het gronings belang genoeg duidelijk gemaakt was. De door Nieuwsuur uitgenodigde groningse woordvoerster mw. Heite werd afgezegd voor het gesprek met de heer M. Rutte a.s. vrijdag. Volgens de medewerkers van Nieuwsuur was het gasprobleem inmiddels genoeg bekend.

Dat mevrouw Heite daar anders over denkt is te lezen in haar open brief aan de minister-president.

Oordeel zelf!

 

 

 

 

Advertenties

5 thoughts on “Open brief

 1. Rob Alberts schreef:

  Jouw blogpost is helder, de open brief is duidelijk.
  Een reactie verwacht ik niet.

  Ik ben benieuwd of er 15 maart nog een Groninger voor de VVD gaat stemmen.

  Meelevende groet,

 2. Willem schreef:

  Heb ook een groot deel van de uitzending van Jinek gezien waarin Rutte de, terecht, boze Groningers blij probeerde te maken met een morsdode mus. Wat me er ook van bijgebleven is, is een opmerking van Jeroen Pauw over een eventuele verzakte woning tgv de bouwwerkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Dat haalt het 8-uur journaal, aldus JP.

  Toch was ik niet verbaasd over het optreden van de NAM en dus indirect de overheid. Tot midden jaren ’90 werkte ik bij een adviesbureau met vele disciplines. Een ervan was schadeafhandeling in al zijn aspecten. In de jaren ’90 begonnen ook de eerste aardbevingen, (o.a. Bergen en Roswinkel) waarvan de NAM ieder verband met de gaswinning categorisch ontkende. We hebben toen onze ervaring en diensten aan de NAM aangeboden om als onafhankelijke derde partij voor de schadeafwikkeling. Gedurende het ca twee uur durende gesprek bleek al gauw dat de NAM helemaal geen belang had bij een onafhankelijk bureau dat de schade zou afwikkelen. Ze wilden het zelf in de hand houden.
  En wat de open brief aangaat; diep triest dat de die geschreven moest worden. Het trieste is vooral dat een programma als Nieuwsuur zich op een of andere wijze laat ringeloren en akkoord gaat met de slappe smoes dat het Gronings belang voldoende aandacht heeft gekregen. Wiens beleid is dat in vredesnaam.

  In een grijs verleden heb ik eens voor de grap gezegd dat we de Noordelijke Emiraten, het Groningse gas, de Drentse aardolie, en ook Friesland had enkele gasvelden, moesten oprichten en ons moesten afscheiden van de rest van Nederland, maar vooral van Holland, want daar kwam toch weinig goeds voor ons vandaan. Werd onlangs nog door een oud-collega, ook een Drent, net als ik, eraan herinnerd.

  • VeggieMo schreef:

   In de jaren tachtig werd daar over gesproken. Groningen voor het gas, Friesland voor de veeteelt en Drenthe voor het toerisme. Dat trouwens in alle drie de provincies kan.
   Een van mijn broers woont in Heerenveen. Onder de wijk waar hij woont wordt waarschijnlijk naar gas geboord. De inwoners zijn er absoluut op tegen en hebben weinig vertrouwen in de mooie praatjes dat het met vezakking wel mee zal vallen. Dat valt vast niet mee, want Heerenveen zit op veen. Zoals de naam al zegt.
   Dat het niet in Nieuwsuur komt vind ik onterecht. De vaak eenzijdige, gekleurde berichtgeving van de publieke omroepen gaat me steeds meer tegen staan.

 3. Project Lonica schreef:

  Ik vind het een schrijnend verhaal en ontzettend schaamtevol dat dit soort taferelen zich in Nederland kunnen afspelen. Inderdaad: als er middenin Amsterdam huizen verzakken is het huis te klein…

 4. Zuinigaan schreef:

  Goed dat je er aandacht aan besteedt. Het is een gotspe hoe er met de gedupeerde Groningers omgegaan wordt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s