Afvalminderen

“Hebben we de laatste weken zo weinig afval?”
Ja dus!! de grijze bak zit tegenswoordig halfvol in plaats van overvol, alleen al het idee ‘100-100-100’ en we hebben ons niet eens aangemeld, deed goed werk.

Zelluf ben ‘k tijdens het boodschappen halen vooral bezig met  verpakkingen, natuurlijk chipszakken, karnemelk- en melkverpakkingen en zo nog een boel meer za(k)ken zullen we zomaar niet uit ons systeem kunnen halen.
Maar soms blijken kleine aanpassingen spectaculair uit te pakken (neuh, geen woordspeling).

kleine_aanpassingen

In plaats van plasticzakken diepvriesspul neem ‘k kartonnetjes, zo blijft ’t in de vrieskast ook overzichtelijker.
Heb ‘k nieuwe olie nodig dan haal ‘k glazen flessen, hetzelfde geldt voor ketjap, azijn en dergelijke. En met de aanschaf van bijvoorbeeld mayo (in glazen pot) en specerijen ( dat de dop losgeschroefd kan om zo’n potje te hervullen) let ‘k op de hergebruikwaarde van de verpakkingen. Zelfs smeerkaas is te koop in glazen potten (bij de turksewinkel) .
Nu wil ‘k hiermee niet beweren dat glas geen afval geeft, maar het is wel redelijk gemakkelijk te recyclen.
Daarbij vind ik toch al dat die plastic flessen verschrikkelijk beroerd schenken.
Probeer maar ‘ns een scheutje olie uit een plastic fles zonder te kliederen in de pan te knijpen, no way. En wat te denken van ketchup, dat schenkt al beroerd uit een fles, als je daarbij ook nog ‘ns een kneepje geeft in ’t plastic heb je de tomatendrab overal behalve over

’t Zal me voorlopig niet gebeuren dat ‘k, of eigenlijk Knieperman, twee of drie maanden de kliko niet aan de straat hoeft te zetten maar we zijn op de goede weg.

Advertenties

6 thoughts on “Afvalminderen

 1. Rob Alberts schreef:

  Door plastic apart aan te bieden houd ik nauwelijks restafval over.

  Duurzame groet,

 2. Janne1950 schreef:

  Wij kunnen alle plastic apart aanbieden en ook melk-, yoghurt- en sappakken. De kliko voor het restafval zit na 3 maanden bijna halfvol.

 3. greet schreef:

  Daar zit inderdaad de grootste besparing, in opletten wat je koopt. Ik heb ooit een challenge gedaan, en kwam zo ook achter een aantal dingen die je makkelijk kan vervangen. Uiteindelijk kwam ik op 250 gram afval per week uit! Zo strikt ben ik niet meer maar de glazen potten en flessen bleven, plastic wordt zoveel mogelijk geweerd.

 4. Marie schreef:

  Hier de biomelk alleen in pakken jammer genoeg.yoghurt wel in flessen te krijgen. Olie in glazen flessen is wel een idee. Hier moeten we verpakkingsmateriaal gescheiden inleveren. Ik heb eigenlijk geen restafval. Ja, een kleinzakje uit de badkamer en wc .dat is alles.

 5. tineke schreef:

  Ik ben d’r ook heel erg mee bezig ! Voelt goed .

 6. Willem schreef:

  Glas in de glasbak, papier in de papierbak, plastic apart, GFT in de groene bak. Door dit gescheiden inzamelen houdt je nog amper ‘restafval’ over. Omdat we een gecombineerde grijze/groene container hebben is de reden om te legen meestal omdat de groenbak vol is. Het restgedeelte is dan vaak nog niet halfvol. De container wordt ’s zomers eens in de maand geleegd om stankoverlast te voorkomen en ’s winters hooguit eens in de twee maanden; pas al het groendeel vol is.
  Wij zouden thuis best met een kleinere container toekunnen en als we een goede gelegenheid hadden voor een composthoop, met een nog veel kleinere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s