Lutenica zelf maken

’n Aantal maanden geleden zag ‘k bij de turkse winkel een pot met daarin een rood spul waarvan ‘k de naam niet kon onderscheiden omdat de prijssticker er over geplakt was. ’t Was een mengsel zonder vreemde toevoegingen, voornamelijk paprika, tomaten en wortel, als het niet heel duidelijk op ’t etiket had gestaan, had ‘k het zelf ook wel kunnen bedenken vanwege de kleur. Ook olie, zout, azijn, suiker peterselie en peper behoorden tot het ingrediëntenlijstje. Verder niks nada noppes en daarom durfde ‘k het ook wel aan om zo’n pot aan te schaffen.
Thuis gekomen trok ‘k het stickertje eraf en kwam ‘k er achter dat het spul lutenica genoemd werd, een macedonisch-servisch-bulgaarse saus om te serveren bij vlees of pasta, zelf smeerde ‘k het, in plaats van boter, op een broodje kaas…….  en lekker, mjammie.

Vanmiddag goochgelde ‘k een recept en daarna, omdat er wat peen en paprika hoognodig verwerkt moest worden, maakte ‘k twee potjes echte home made lutenica (zonder de aubergine, had ik niet in huis,  die het recept ook voorschreef)

lutenica-spread

Advertenties

3 thoughts on “Lutenica zelf maken

 1. Rob Alberts schreef:

  Lekker!

  Dank voor het recept.

  Smakelijke groet,

 2. Gerlinde schreef:

  Dat is lekker! Wij hebben het ook geregeld in huis. In het turks is het Ayvar geloof ik. Goed idee om ook eens zelf te maken!

  • VeggieMo schreef:

   Ik las dat het wat pittiger is dan ajvar. Hoewel ik die laatste ook al zie in een milde en een pittige versiel. Vind de eerste lekkerder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s