Kadotip

Nou had ‘k het gisteren over de zelfgemaakte nasimix maar da’s niet het enige mengsel die ‘k met enige regelmaat zelf mix.

Wat te denken van de japanse kruidenmix of een shoarmamix die ‘k al vaker helemaal zelf samenstelde, okay, ‘k gebruik als basis wel het ingrediëntenlijstje zoals op de meeste kruidenmixpotjes te vinden is.

f294c0deaf822f0efb0ea315be229fe5ab17262e
Even voor het leuk, een paar bijzondere mengsels:

Stroganoff kruiden:
1 theelepel oregano,
1 theelepel basilicum,
1 theelepel knoflook,
1 theelepel paprika,
1 theelepel peterselie,
1 theelepel lavasblad,
1 theelepel selderij,
1 theelepel koriander,
1 theelepel cayennepeper,

 of

Goulash kruiden:
1 theelepel paprika,
1 theelepel knoflook,
1 theelepel majoraan,
1 theelepel oregano,
1 theelepel tijm,
1 theelepel bieslook,
1 theelepel karwij,
1 theelepel komijn,
1 theelepel Garam Masala,
1 theelepel koriander,

Tja die garam massala, da’s trouwens nog wel een bijzondere, het betekent: ‘heet kruidenmengsel’ in de zin van een ‘verwarmend mengsel’ en dat impliceert dat er meerdere kruiden en specerijen gemengd zijn, toch? In India worden de massalarecepten van moeder op dochter doorgegeven en ieder huis, iedere streek kent dan ook z’n eigen mengsel.

Omdat kant en klaarmixen vaak bestaan uit ruim 50% zout en nog wat ingrediënten die je liever niet in je voedsel wilt hebben, is het misschien een leuk karweitje om je eigen kruidenmixen te maken.

Voor jezelf of als kadotip voor de komende maand

Advertenties

2 thoughts on “Kadotip

  1. Rob Alberts schreef:

    Inderdaad de hoeveelheid zout bij kant-en-klare mengsels is te groot.
    Ook zitten er soms minder gezonde toevoegingen bij.

    Jouw recepten mix neem ik graag over.

    Smakelijke groet,

  2. Wilma schreef:

    Dankjewel voor deze lijstjes, ik bewaar ze! Je hebt helemaal gelijk over het zout.
    De nassikruiden koop ik altijd op de markt. Die hebben van die platte doorzichtige doosjes met kruidenmengsels zonder zout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s