Variatie op appelmoes

Tegenswoordig is ’t allemaal eenheidsworst wat we op ’t bord gekwakt krijgen. Neem nou appelmoes, welk merk je ook koopt, ’t spul is licht zurig met een heleboel zoet (lees suikers die soms ook nog van een bedenkelijke kwaliteit zijn) en voor de kleur een kers die eigenlijk op de taart hoort maar door een hotelketen is gepromoveerd tot kers op de appelmoes.

’t Hoofdingrediënt, de appel is ondergeschikt gemaakt aan de nukken en grollen van de voedingsmiddelenindustrie

Als ‘k, voor ’t lekker of omdat de appels anders bijna van de schaal wandelen, zelf appelmoes maak is de smaak elke keer anders maar appel, die proef je. De ene keer gebruik ‘k die zure groene granny’s terwijl ‘k bij een andere poging tot ’t maken van appelmoes gebruik maak van jonasgold of gouden renetten. Soms kook ‘k ze met suiker en kaneel, een andere keer met een scheutje gembersiroop. Die laatste mag geloof ‘k, niet eens appelmoes heten maar zou appelpuree genoemd moeten worden. ‘k Heb me ooit ‘ns laten vertellen dat er volgens de nederlandse voedingsmiddelenwet alleen ‘appelmoes’ op een pot appelmoes mag staan als er tenminste een bepaald percentage suiker inzit, anders gezegd: de term appelmoes wordt beschermd door de suiker(industrie).

Gelukkig kan ‘k met de recepten van m’n kookboeken alle kanten op, er worden genoeg variaties op beproefde recepten gegeven en da’s best nodig ook want de buurtappelboom die we vorig jaar in gemeentelijke grond pootten zit nog net niet stijf vol maar er hangen behoorlijk appels, zo’n kilo of twee denk ‘k wel, aan. En dus kan ‘k eerdaags variaties op appelmoes gaan koken, mmm ‘k heb er zin an.

Advertenties

2 thoughts on “Variatie op appelmoes

  1. betjesonnetje schreef:

    Het is een fantastisch appelenjaar. Hier heeft het boompje ook zijn uiterste best gedaan. En heb ik appelmoes geweckt. Handje rozijnen onderin ieder potje, want ze zijn een beetje zuur …

  2. Villasappho schreef:

    Appelmoes van mn oma God wat mis ik dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s