Alsof het niks is,

koud heb ‘k het laatste boek van Joris Luyendijk getiteld ‘Dit kan niet waar zijn‘ uit, vragen de banken alweer 150 miljard extra steun. Pardon!

Ze (de banken dus, of beter de bankiers) blijken dus helemaal niets geleerd te hebben van de enorme financiële chaos waarin de wereld de afgelopen 10 jaar heeft rondgedraaid. De belastingbetaler mag in ogen van bankiers de rommel opruimen, of tenminste betalen voor het opruimen van de rotzooi die de banken ervan hebben gemaakt.

Waar bankieren vroegâh beperkt bleef tot krediet verlenen en vermogensbeheer (spaarbankboekjes), is de financiële wereld nu het domein van wiskundigen die risico’s proberen in te schatten ( zij noemen het dan berekenen) en bij het misgaan, rekenen op de steun van overheden omdat ’s lands economiën toch door moeten blijven draaien.

 

hqdefault

 

Zou het niet beter zijn dat banken alleen nog doen waar ze voor zijn, nml. spaargeld beheren en daar een normale rente voor te betalen om daarmee kredieten te verstrekken aan bedrijven, particulieren en zelfs overheden, tegen eveneens ‘normale’ tarieven.

 

Advertenties

4 thoughts on “Alsof het niks is,

 1. Anneke de Gooijer schreef:

  Ja, dat zouden ze moeten doen, maar – helaas – de wereld is veranderd in de 21 eeuw!

 2. VeggieMo schreef:

  De financiele chaos is sinds 2008 alleen maar groter geworden. Draghi helpt graag een handje mee. Afkomstig trouwens van De bank Goldmann Sachs. Diezelfde bank die Griekenland de EU heeft ingerommeld, en diezelfde bank waar de voorzitter van EU zijn nieuwe baan heeft. Goldman Sachs….Juist de kwade genius achter de kredietcrisis en die er flink aan verdiend heeft.

 3. Consuminderen schreef:

  Deutsche bank zelfs ook in de problemen. Zou er in NL GEEN BANKEN IN PROBLEMEN ZIJN. Las pas dat banken grote problemen hebben met de negatieve rente die ze krijgen bij ECB en dat ze de spaarrente boven de nul willen houden.

  • VeggieMo schreef:

   De ING komt niet door de stresstest van SRISK.
   De Deutsche Bank zit vol met derivaten ter grootte van ongeveer 42 biljoen euro’s. Dat is twaalf keer de omvang van de Duitse economie. Het is echter zo’n grote systeembank dat wanneer de Deutsche bank omvalt, het hele financiele systeem in Europa in de problemen komt. Nog grotere problemen dan de vorige kredietcrisis, waar we nog steeds niet uit zijn.
   Om de bank niet om te laten vallen (of om dit uit te stellen) is de kans groot dat er een bail in komt van alle spaarders uit Europa.
   Uit voorzorg (niet alleen vanwege Deutsche Bank, maar vanwege nieuwe wetgeving over bail in en omdat we het niet vertrouwen) hebben wij ons spaargeld verspreid over meerdere rekeningen. Zorg dat je niet boven de 10.000 euro per rekening komt. En heb wat voorraad in huis. Ook een bankrun sluit ik dan niet uit.
   Ik vind het best spannend wat er allemaal gebeurt en verbaas me hoe weinig er eigenlijk over in het nieuws is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s